Ahoj chlapci, práve sa delím o nedávne zistenia. Vrátil som sa k `starej dobrej amalgámovej reakcii Al/Hg, jednoducho pre nedostatok NaBH4 a nechcel som na ňu míňať peniaze. Kedysi som používal Al/Hg, ale nikdy som nebol úspešný s oplachovaním vodou, čo - ako vidím - vadí mnohým nováčikom tu. Kľúčové je, čo si myslím, že vám pomôže, je emphesising niektoré malé a zásadné detaily:
- použitie čo najhrubšej fólie je nevyhnutnosťou, zabudnite na fólie zo supermarketov, hoci niekedy sa tam dajú nájsť aj hrubšie fólie. Ja som si objednal Al fóliu online, so známou hrúbkou, myslím, že je to asi 25 mikrónov. Amalgamácia je vďaka tomu MNOHEM pomalšia, takže máte viac času na výber správneho momentu a dokonca aj na prípravu ďalších ingrediencií, ak ste tak ešte neurobili.
- Fólia nemusí byť nevyhnutne mletá káva, hoci som nerobil porovnanie, moje výťažky sa blížili k 80 %.
- S preplachovaním buďte rýchli a nepoužívajte príliš veľa vody. Vyskúšal som len jedno prepláchnutie.
- Rýchlosť: rýchlo pridajte vodu, urobte pár pretrepaní a rýchlo prefiltrujte.
- Keď máte amalgamovanú fóliu, pridajte činidlá/prekurzory a sledujte, čo sa deje. V tejto fáze nepoužívajte na chladenie ľadový vodný kúpeľ. Reakcia sa začne menej prudko a po niekoľkých sekundách, takže máte viac času na pripojenie kondenzátora bez toho, aby ste vdýchli príliš veľa plynu.
- Počkajte, kým sa reakcia definitívne rozbehne a takmer sa začne vymykať spod kontroly (ale nečakajte ani príliš dlho, kým sa začne variť, inak si reakciu ZABIJETE. V podstate počkajte, kým v banke začnú bublať bublinky a kým sa nezačne veľmi zohrievať, potom ju začnite chladiť.
- Ja som rozrezal 45 g fólie a nebolo to veľa, veľkosť bola približne polovica malej škatuľky od zápaliek. Rozrezanú fóliu okamžite pridajte do banky.
- Touto metódou som dosiahol asi 80 %, presný výťažok som nevypočítal, ale bolo to celkom slušné množstvo.
= namiesto HgNO3 som použil HgCl2, ale nemyslím si, že je to dôležité.
- Pomocou dvoch kondenzátorov som zredukoval 35 g P2NP v 2 l banke, keď budem mať väčšiu banku, pokúsim sa to zvýšiť. Napr. 70 g v 5 l banke, pomer reagent/veľkosť banky pravdepodobne nie je lineárny.
- Vyskúšal som len jedno rýchle premytie a to sa mi podarilo fan1tastic. Odporúčam to aj ostatným, potom skúste zvýšiť počet oplachov.
Zhrnutie: dôležitá je hrúbka fólie, najmä ako začiatočník, a nie ju hneď chladiť; dôležité je tiež byť trpezlivý a počkať, kým sa celá fólia dostane na povrch, nebuďte príliš rýchli, pretože to trvá dlhšie, ale máte aj väčšie okno príležitosti.