Cześć,
Właśnie przeprowadziłem tę syntezę i wydajność wynosi 60%+ (trochę acetonu nadal w zamrażarce), co nie jest złe, biorąc pod uwagę, że w pewnym momencie masa reakcyjna rozlała się (przegrzała się i zaczęła się rozszerzać). Szybko ją schłodziłem, a następnie utrzymywałem chłodnicę zwrotną na górze przez resztę reakcji (oryginalny opis o tym nie wspomina). Jest pewne opóźnienie we wzroście ciepła po dodaniu części P2NP, co należy wziąć pod uwagę, dodałem kolejną porcję zbyt szybko. Przyda się zimna kąpiel. Produkt końcowy jest bardzo wydajny pod względem testu biologicznego, robię ekstrakcję kwasowo-zasadową, aby sprawdzić, czy w produkcie końcowym są również inne chemikalia. Jest lekki, wyraźny zapach, który identyfikuję jako zbliżony do zapachu Cu, który utrzymuje się pomimo 5-krotnego mycia acetonem i posiadania bardzo białego, czystego produktu.
Zastanawiałem się, czy jest tu ktoś, kto mógłby napisać dokładną reakcję, co dzieje się w tej syntezie. Rola CuCl2 nie jest dla mnie jasna, a także jak poruszają się atomy H itp. Byłoby bardzo przydatne, gdyby reakcja została wyjaśniona nieco bardziej szczegółowo. Przepraszam, jeśli już o tym wspomniano, widziałem większość tego wątku, ale ostatnio nie miałem okazji nadrobić zaległości. Dziękuję