Pozdravljeni,
pravkar sem opravil to sintezo in izkoristek je 60 %+ (nekaj acetona je še vedno v zamrzovalniku), kar ni slabo glede na to, da se je reakcijska masa na neki točki razlila (pregrela se je in se začela širiti). Hitro sem jo ohladil in nato za preostanek reakcije uporabljal povratni hladilnik (prvotni opis tega ne omenja). Po dodajanju dela P2NP se toplota poveča z nekaj zamude, kar je treba upoštevati, saj sem prehitro dodal še en del. Priročna je hladna kopel. Končni produkt je zelo učinkovit v smislu biološkega testa, izvajam kislinsko-bazično ekstrakcijo, da vidim, ali so v končnem produktu tudi druge kemikalije. Obstaja rahel, izrazit vonj, ki je po mojem mnenju blizu vonju Cu, ki ostaja kljub 5-kratnemu izpiranju z acetonom in zelo belemu, čistemu videzu izdelka.
Zanima me, ali je kdo, ki bi lahko natančno opisal reakcijo, ki se dogaja pri tej sintezi. Vloga CuCl2 mi ni jasna, prav tako mi ni jasno, kako se premikajo atomi H itd. Zelo koristno bi bilo, če bi bila reakcija malo bolj podrobno razložena. Opravičujem se, če je bilo to že omenjeno, videl sem večino te teme, vendar v zadnjem času nisem imel priložnosti dohiteti. Hvala.