Ako ste povedali, kvôli logu na obrázku nevidím konečný produkt mechanizmu, ale zo schémy mechanizmu to vyzerá, že dvojitá väzba vzniká medzi N a uhlíkom C1. Ak je môj odhad o obrázku správny, potom obrázok, ktorý ste uviedli, podporuje moju hypotézu, že pri reakcii medzi amfetamínom a formaldehydom má imínový medziprodukt dvojitú väzbu medzi N a metylovým uhlíkom a NIE medzi N a alfa uhlíkom.
Ak je na fotografii mechanizmu, ktorú ste uviedli, pod oklúznym logom zobrazené niečo iné, pošlite mi, prosím, odkaz, kde môžem vidieť schému bez loga, pretože by som ju rád videl, zdá sa však, že podporuje to, čo som povedal predtým.
Moje mechanistické znalosti však nie sú na najvyššej úrovni a určite im chýbajú odborné znalosti. Máte nejakú predstavu o tom, ako môže uvedený mechanizmus vytvoriť dvojitú väzbu medzi N a alfa uhlíkom, vzhľadom na to, že O, ktorý tvorí odchádzajúcu skupinu H2O, je pripojený k uhlíku C1 formaldehydu zo schémy mechanizmu?
Pokiaľ ide o "spoľahlivé údaje" o stereošpecificite, nemám žiadne iné, než že pôvodný článok Rhodium tvrdí, že syntéza je stereošpecifická, ako uviedol iný člen na začiatku vlákna na prvej strane odpovedí, tu:
https://www.erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.methylation.html
V uvedenom článku sa uvádza, že tvorbou imínu s d-amfetamínom a redukciou sa získa d-metamfetamín. Vzhľadom na to, že v súčasnosti znázornená štruktúra (3) je totožná s imínom fenylacetón-metylamínu, ktorého redukciou vzniká racemický produkt, je jasné, že jedna z týchto dvoch štruktúr musí byť nesprávna, nie?
Buď je amfetamín-formaldehydový imín iný ako fenylacetón-metylamínový imín, alebo reakcia nie je stereošpecifická, ako sa uvádza v zdroji Rhodium.
Niekto s dostatočnými zdrojmi by možno mohol reakciu otestovať s rôznymi optickými zmesami amfetamínu a podať správu, ja však tieto údaje nemôžem zhromaždiť.
Ďakujem za vaše odpovede.