Otrzymałem kilka prywatnych wiadomości z pytaniami o proporcje mojego procesu i myślę, że lepiej jest wyjaśnić to w publicznym poście, w ten sposób zrozumiesz, dlaczego zrobiłem to w ten sposób i jak:
1- Mam szklany reaktor o pojemności 100 l, a pierwszy krzyż mieszadła do przemieszczania cieczy wynosi około 10 l, co oznacza, że mniej niż 10 l nie może być mieszane w moim reaktorze.
2- W dniu syntezy miałem tylko 500 g NaBH4, co oznacza 3,478 razy mniej produktu niż w oryginalnej syntezie (1739 g Nabh4).
3- Jeśli obliczysz proporcje oryginalnej syntezy podzielone przez 3,478, nie będzie to co najmniej 10 litrów, których potrzebuję do mojego reaktora, więc zdecydowałem się zrobić wszystkie proporcje z 3,478 oprócz wody i mieszaniny IPA, ponieważ nie wpłynie to na proces, a jedynie na czas destylacji. Użyłem mieszaniny wody i IPA (18L)/3,478=5,175L*2.
4- Krótko mówiąc, zrobiłem dokładnie oryginalne proporcje podzielone przez 3,478 ze względu na moje zapasy NaBH4, z wyjątkiem mieszaniny woda-IPA, której użyłem podwójnie, aby móc mieszać ją w reaktorze.
W następnej partii powtórzę dokładnie ten proces ze zdjęciami, aby pokazać, jak wagi, ilości i wydajność są dokładnie takie, jak szczegółowo opisałem, w następnej partii następnej zrobię to dokładnie tak, jak oryginalna synteza, aby sprawdzić, czy wydajność się zmieni, ale jestem praktycznie pewien, że się nie zmieni.
Dzięki.