Mint mondta, a képen látható logó miatt nem látom a mechanizmus végtermékét, de a mechanizmusdiagram alapján úgy tűnik, hogy a kettős kötés az N és a C1 szénatom között jön létre. Ha a képpel kapcsolatos sejtésem helyes, akkor az általad megadott kép alátámasztja azt a hipotézisemet, hogy az amfetamin és a formaldehid közötti reakcióban az imin intermedierben kettős kötés jön létre az N és a metil szén között, és N és az alfa szén között NEM.
Ha az Ön által megadott mechanizmusképen az elzáró logó alatt valami más látható, kérem, küldjön egy linket, ahol láthatom a logó nélküli ábrát, mert szeretném látni, mindenesetre úgy tűnik, hogy alátámasztja azt, amit korábban mondtam.
Viszont a mechanikai ismereteim nem elsőrangúak, és bizonyára hiányzik a szakértelem. Van valami ötleted arra vonatkozóan, hogy a fenti mechanizmus hogyan hozhat létre kettős kötést az N és az alfa-szén között, tekintve, hogy a H2O kilépő csoportot képező O a formaldehid C1 szénhez kapcsolódik a mechanizmusdiagramon látható formaldehid C1 szénhez?
Ami a sztereospecifitással kapcsolatos "megbízható adatokat" illeti, nincs más, mint hogy az eredeti Rhodium cikk azt állítja, hogy a szintézis sztereospecifikus, ahogy egy másik tag mondta a téma elején, a válaszok 1. oldalán, itt:
https://www.erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.methylation.html.
A fenti cikk azt állítja, hogy imin képzése d-amfetaminnal és redukciója d-metamfetamint ad. Tekintettel arra, hogy a jelenleg látható szerkezet (3) azonos a fenilaceton-metilamin-iminnel, amelynek redukciója racém terméket eredményez, egyértelmű, hogy a kettő közül az egyiknek tévednie kell, nem?
Vagy az amfetamin-formaldehid imin különbözik a fenilaceton-metilamin imintől, vagy a reakció nem sztereospecifikus, ahogyan azt a Rhodium-forrásban állítják.
Valaki, aki megfelelő forrásokkal rendelkezik, talán tesztelhetné a reakciót különböző optikai amfetamin-keverékekkel, és beszámolhatna róla, én azonban nem tudom összegyűjteni ezeket az adatokat.
Köszönöm a válaszokat.