Όπως είπατε, δεν μπορώ να δω το τελικό προϊόν του μηχανισμού λόγω του λογότυπου στην εικόνα, αλλά φαίνεται ότι ο διπλός δεσμός σχηματίζεται μεταξύ του Ν και του άνθρακα C1 από το διάγραμμα του μηχανισμού. Αν η εικασία μου σχετικά με την εικόνα είναι σωστή, τότε η εικόνα που δώσατε υποστηρίζει την υπόθεσή μου ότι στην αντίδραση μεταξύ αμφεταμίνης και φορμαλδεΰδης η ενδιάμεση ιμίνη έχει διπλό δεσμό μεταξύ του Ν και του μεθυλικού άνθρακα και ΟΧΙ μεταξύ του Ν και του άλφα άνθρακα.
Αν η φωτογραφία του μηχανισμού που δώσατε δείχνει κάτι άλλο κάτω από το αποκρυπτόμενο λογότυπο, παρακαλώ στείλτε μου ένα σύνδεσμο για το πού μπορώ να δω το διάγραμμα χωρίς το λογότυπο, γιατί θα ήθελα να το δω, πάντως φαίνεται να υποστηρίζει αυτό που είπα προηγουμένως.
Πάντως η μηχανιστική μου αντίληψη δεν είναι κορυφαία και σίγουρα δεν έχει εξειδίκευση. Έχετε κάποια ιδέα για το πώς ο παραπάνω μηχανισμός μπορεί να δημιουργήσει διπλό δεσμό μεταξύ του Ν και του άνθρακα άλφα, δεδομένου ότι το Ο που σχηματίζει την αποχωρούσα ομάδα Η2Ο είναι συνδεδεμένο με τον άνθρακα C1 της φορμαλδεΰδης από το διάγραμμα του μηχανισμού;
Όσο για τα "αξιόπιστα δεδομένα" σχετικά με τη στερεοειδική, δεν έχω κανένα άλλο εκτός από το αρχικό άρθρο του Ροδίου που ισχυρίζεται ότι η σύνθεση είναι στερεοειδική, όπως είπε ένα άλλο μέλος νωρίς στο νήμα στη σελίδα 1 των απαντήσεων, εδώ:
https://www.erowid.org/archive/rhodium/chemistry/amphetamine.methylation.html
Το παραπάνω άρθρο αναφέρει ότι σχηματίζοντας ιμίνη με d-αμφεταμίνη και αναγωγή δίνει d-μεθαμφεταμίνη. Δεδομένου ότι η δομή (3) που εμφανίζεται σήμερα είναι πανομοιότυπη με την ιμίνη φαινυλακετόνης-μεθυλαμίνης, η αναγωγή της οποίας δίνει ρακεμικό προϊόν, είναι σαφές ότι ένα από τα δύο πρέπει να είναι λάθος, έτσι δεν είναι;
Είτε η ιμίνη αμφεταμίνης-φορμαλδεΰδης είναι διαφορετική από την ιμίνη φαινυλακετόνης-μεθυλαμίνης, είτε η αντίδραση δεν είναι στερεοειδική, όπως αναφέρεται στην πηγή Rhodium.
Κάποιος με τους κατάλληλους πόρους θα μπορούσε ίσως να δοκιμάσει την αντίδραση με διαφορετικά οπτικά μίγματα αμφεταμίνης και να αναφερθεί, ωστόσο δεν μπορώ να συγκεντρώσω αυτά τα δεδομένα.
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.