Γεια σας παιδιά, απλά μοιράζομαι ένα πρόσφατο εύρημα. Επέστρεψα στην `καλή παλιά αντίδραση αμάλγαμα Al/Hg, απλά επειδή δεν είχα αρκετό NaBH4 και δεν ήθελα να ξοδέψω χρήματα για αυτό. Χρησιμοποιούσα το Al/Hg, αλλά ποτέ δεν είχα επιτυχία με το θέμα του ξεπλύματος με νερό, το οποίο - όπως βλέπω - ενοχλεί πολλούς αρχάριους εδώ. Το κλειδί είναι, το οποίο νομίζω ότι θα σε βοηθήσει είναι η εμπέδωση κάποιων μικρών και ζωτικών λεπτομερειών:
- Ξεχάστε τα φύλλα του σούπερ μάρκετ, αν και μερικές φορές υπάρχουν και εκεί παχύτερα φύλλα. Έχω παραγγείλει αλουμινόχαρτο από το διαδίκτυο, με γνωστό πάχος, νομίζω ότι είναι περίπου 25 μικρά. Αυτό κάνει το αμάλγαμα ΠΟΛΥ πιο αργό, οπότε έχετε περισσότερο χρόνο να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή και ακόμη και να προετοιμάσετε άλλα συστατικά, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
- Το αλουμινόχαρτο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι αλεσμένος καφές, αν και δεν έχω κάνει σύγκριση, οι αποδόσεις μου ήταν κοντά στο 80%.
- Να είστε γρήγοροι με το ξέβγαλμα και να μην χρησιμοποιείτε πολύ νερό. Έχω δοκιμάσει μόνο ένα ξέβγαλμα.
- Ταχύτητα: προσθέστε γρήγορα νερό, κάντε μερικές ανακινήσεις και φιλτράρετε γρήγορα.
- Όταν έχετε το φύλλο Αμάλγαμα, προσθέστε τα αντιδραστήρια/προδρομές σας και παρακολουθήστε τι συμβαίνει. Μην χρησιμοποιείτε παγωμένο υδατόλουτρο για να το ψύξετε σε αυτό το στάδιο. Η αντίδραση θα ξεκινήσει λιγότερο βίαια και μετά από μερικά δευτερόλεπτα, οπότε έχετε περισσότερο χρόνο για να προσαρτήσετε τον συμπυκνωτή χωρίς να εισπνεύσετε πολύ αέριο.
- Περιμένετε μέχρι η αντίδραση να ξεκινήσει οριστικά και να αρχίσει σχεδόν να ξεφεύγει από τον έλεγχο (αλλά μην περιμένετε ούτε πάρα πολύ μέχρι να αρχίσει να βράζει, διαφορετικά θα ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ την αντίδρασή σας. Βασικά περιμένετε μέχρι να υπάρχουν φυσαλίδες και η φιάλη να ζεσταθεί πολύ, τότε αρχίστε να την ψύχετε .
- Έκοψα 45 γραμμάρια αλουμινόχαρτο και δεν ήταν πολύ, το μέγεθος ήταν περίπου το μισό μέγεθος ενός μικρού κουτιού σπίρτων. Προσθέστε αμέσως το κομμένο αλουμινόχαρτο στη φιάλη.
- Με αυτή τη μέθοδο έφτασα περίπου στο 80%, δεν υπολόγισα την ακριβή απόδοση αλλά ήταν αρκετά καλή ποσότητα.
= Χρησιμοποίησα HgCl2 αντί για HgNO3, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό έχει σημασία.
- Χρησιμοποιώντας δύο συμπυκνωτές μείωσα 35g P2NP σε φιάλη 2 L, θα προσπαθήσω να αυξήσω την κλίμακα όταν θα έχω μεγαλύτερη φιάλη. Π.χ. 70g σε φιάλη των 5l, το μέγεθος αντιδραστηρίου/φιάλης δεν είναι μάλλον γραμμικό.
- Δοκίμασα μόνο ένα γρήγορο πλύσιμο και αυτό πήγε φανταστικά. Το συνιστώ και σε άλλους, και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να αυξήσουν τον αριθμό των ξεπλύσεων.
Συνοψίζοντας: το πάχος του φύλλου είναι σημαντικό, ειδικά ως αρχάριος και να μην το ψύξετε αμέσως- είναι επίσης σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε μέχρι όλο το φύλλο να πάει στην επιφάνεια, μην είστε πολύ γρήγοροι γιατί αυτό διαρκεί περισσότερο, αλλά έχετε επίσης ένα μεγαλύτερο παράθυρο ευκαιρίας.