Tato metoda rekrystalizace se mi velmi líbí pro svou jednoduchost, ale nejsem stoprocentně spokojen s barvou.
Toto je nejlepší výsledek, kterého se mi podařilo touto metodou dosáhnout při teplotě 107C. Není špatný, ale stále není dokonale bílý průhledný.
Tentokrát jsem kontroloval hmotnost vody, kterou jsem vypustil. Byly to 2 gr na 50 gr soli. Zbytek vody se přirozeně odpařil.
Na tento údaj jsem aplikoval Raoultovu metodu a dostal jsem níže uvedený výsledek. Uvažuji také o atmosférickém tlaku. Pokud jde o teplotu varu vody na úrovni moře, je 100C, ale pro nadmořskou výšku 700 m je to 98C.
Takže posun pro hladinu moře je 7C, pro 700m - 9C při zahřátí na 107C.
mw = 0,52 * ms * 1000 / (dT * 229,7)
mw (hladina moře) = 0,52 * 50 * 1000 / (7 * 229,7) = 16,2 gr.
Co když se pokusím přidat nějaké vedlejší rozpouštědlo, které má vyšší bod varu než voda a menší rozpustnost než voda? Cílem je provést krystalizaci ve větším objemu sovlenu, aby se krystalizace zpomalila a snížila nukleace. Doufejme, že větší množství kapaliny zachytí více nečistot a výsledkem bude větší velikost a čistota krystalů?
Například glycerol rozpouští sůl o polovinu méně než voda a má teplotu varu 290C.
Pokud zastavím krystalizaci stejným objemem vody, pak bude 5 * 1,26 / 16,2 = 38,8 % vodného roztoku glycerolu s bodem varu 117C bez soli.
Když se pak přidá sůl, zvýší se i Raoultova teplota varu o dalších 8-10C - k přesnému výpočtu potřebuji znát ebullioskopickou konstantu takové směsi, ale pravděpodobně bude větší než 0,52 a menší než 1,5.
Takže asi mám zahřát roztok chloridu na 125-127C s výslednými 50 g soli v 16 ml vody + 5 ml roztoku glycerolu pro lepší výsledek?