Kako veste, da sinteza ni uspela? Ali ste poskušali izdelek kristalizirati?
Vaši odčitki temperature so dobri, vendar je treba opozoriti, da so odvisni od tega, kakšna je kakovost vaših reagentov. Na fotografijah, ki ste jih predložili, opažam oranžno barvo, ki je verjetno posledica razgradnje denatonija v EtOH ali nastanka dietiletra. Če ste uporabili EtOH (brezvodni, 99 %+) in se to pojavi, poskusite s 105 °C ali 100 °C. Poudariti moram tudi, da to ne pomeni, da sinteza ni uspela, le da je nastalo nekaj nečistoč. Poskusiti morate kristalizirati. Resnična težava bi bila, če bi zmes postala rdeča, kar kaže na nastanek dietil sulfata. Če želite preprosto preveriti, ali obstajajo stranski produkti, povohajte zmes (ne dolgo, ni posebno prijetno) . Če zavohate dietilet ali če med sintezo opazite mehurčke, ki plavajo na vrhu tekočine, to pomeni, da namesto tega nastaja dietilet.
Pri očitno neuspešnih poskusih sem opazil tudi obarjanje ogljika, ki ga je nato treba filtrirati (osebno v tem primeru izdelka potem tako ali tako ne bi uporabil). Glede na to, da v vašem primeru ni viden, bi poskusil izdelek kristalizirati. Mislim, da vam ni uspelo. Ali je prišlo do težav pri kristalizaciji? Niste navedli veliko informacij v zvezi s tem, zaradi česa menite, da sinteza ni uspela. Če imate več informacij, podrobneje pojasnite to vprašanje. Če vas skrbijo onesnaževala, ki povzročajo spremembo barve, jih lahko odstranite z aktivnim ogljem.
Kar zadeva moj nasvet glede hitrosti dodajanja kisline, če ne presežete 70 °C, bi moralo biti vse v redu. Cilj je, da ne dosežete vrenja. Po mojih izkušnjah je dodajanje v 30 minutah v redu. Če vas skrbi prehitro dodajanje in nimate lijaka za dodajanje/kapanje, lahko
H2SO4 dodajate med potopitvijo erlenmajerice v ledeno kopel, da bi bili varni. Nato erlenmajerico priključite na napravo za refluksiranje. V preteklosti sem to že storil, ko nisem imel na voljo lijaka in sem preveril temperaturo > 70 °C.
Tukaj je nekaj nadaljnjih vprašanj, ki mi bodo pomagala diagnosticirati težave:
- Ali ste poskusili dokončati sintezo in kristalizirati končni izdelek?
- Ali so vsi vaši reagenti brezvodni (vem, da to ponavljam, vendar se je izkazalo, da je ta sinteza zelo občutljiva naH2O, za to sem uspešno uporabil 95-odstotni H2SO4,ni potrebe po tem, da bi ga presegel, kar je zelo drago).
- Ali je vaš EtOH denaturiran?
- Kakšno koncentracijo H2SO4 uporabljate?
- Ali je bil refluks miren? (V kondenzatorju ne sme biti vidnega dima)
- Kakšno razmerje med kislino in alkoholom ste uporabili?
Za konec naj povem, da mislim, da vam je šlo dobro. Produkt je verjetno v raztopini, zato ga morate poskusiti kristalizirati. To sintezo sem poskusil tudi z EtOH (denaturiranim, 95 %), ki ni brezvoden, in čeprav je to škodovalo izkoristku in nekoliko onesnažilo izdelek, je sinteza uspela. Kljub temu bi še vedno priporočal, da se izogibate denatonu.