Pozdravljeni, potrebujem pomoč! Poskusil sem z Rusznakovo metodo za razreševanje racemičnega amfetamina. Tukaj so edine informacije iz Erowida, poskušal sem poiskati članek, vendar nisem našel ničesar:
Zmes 0,1 mola (13,52 g) fenilizopropilamina (ali 14,92 g metamfetaminske baze) v 60 ml benzena, 0,05 mola d-vinske kisline (7,50 g) v 30 ml vode in 2 g natrijevega hidroksida (reagenčni razred ali titrirani ekvivalent) v 3 ml vode smo ob občasnem stresanju hranili 4 ure, organsko fazo pa izpareli in dobili 98 % L-fenilizopropilamina. Vodno fazo smo ekstrahirali z benzenom pri pH 13 in izpareli, da smo dobili 96 % D-enantiomera.
Uporabil sem polovične količine v primerjavi z opisom. Vse je šlo dobro, amfetamin sem raztopil, nato sem bazo ekstrahiral s 30 ml
toluena (nisem imel benzena - ali je to lahko težava?), nato sem dodal druge sestavine in hranil približno 4 ure. Nastalo je nekaj oborine, vendar ni ničesar, kar ne bi pomagalo, če bi malo stresali v ločevalnem lijaku. Vodna faza se je ločila in alkalije so se dodale do PH 13. Na vrhu vode je nastala lepa plast baze, zato sem na tej točki mislil, da je vse v redu. Bazo smo ekstrahirali s 30 ml toluena, vendar se je ob dodajanju aceton-žveplove kisline pojavila le zmerna oborina, ki se ni povečala, temveč je začela izginjati, ko je na dnu čaše nastala majhna plast žveplova kislina - voda.
Kako lahko shranim upajmo, da je bil ekstrahiran D-amfetamin? Shranil sem tudi vse faze, tako da lahko, če me kdo prej opozori na napako, zadevo obrnem. To je zelo lepa in enostavna metoda in mislim, da je šlo dobro, le verjetno sem pri preprosti ekstrakciji na koncu naredil nekaj strašnih napak. Pravzaprav sem hotel ponovno prebrati Pattonovo temo o ekstrakciji, preden sem začel s končno ekstrakcijo, vendar sem bil preveč vznemirjen in sem jo preprosto izvedel.
Za vsako pomoč bi bil hvaležen.
Moji nasveti so:
- moj aceton ni bil brezvoden - včeraj sem destiliral aceton na NaSO4 in ga hranil v zaprti bučki, vendar ne v zamrzovalniku
- žveplova kislina je vsebovala vodo (je precej koncentrirana, vendar ne vem točno - med 90-95 %)
- Toluen bi moral posušiti, preden sem dodal kislino - ali pa ga morda le malo upariti?
- Toluen iz neznanega razloga ni pravo topilo za to ekstrakcijo.
- Ali bi moral kupiti obratno in dodati nekaj alkalij, nato posušiti toluen in ga pustiti, da izhlapi?