Dobrý deň, potrebujem pomoc! Vyskúšal som Rusznakovu metódu na rozlíšenie racemického amfetamínu. Tu je jediná informácia z Erowidu, snažil som sa vyhľadať článok, ale nič som nenašiel:
Zmes 0,1 mólu (13,52 g.) fenylizopropylamínu (alebo 14,92 g. metamfetamínovej bázy) v 60 ml benzénu, 0,05 mólu kyseliny d-vínnej (7,50 g.) v 30 ml vody a 2 g hydroxidu sodného (reagenčný alebo titrovaný ekvivalent) v 3 ml vody sa udržiavala 4 hodiny za občasného pretrepávania a organická fáza sa odparila, čím sa získalo 98 % L-fenylizopropylamínu. Vodná fáza sa extrahovala benzénom pri pH 13 a odparila sa, čím sa získalo 96 % D-enantioméru.
Použil som polovičné množstvá v porovnaní s opisom. Všetko prebehlo v poriadku, amfetamín som rozpustil, potom som bázu extrahoval 30 ml
toluénu (nemal som benzén - mohol by to byť problém?), potom som pridal ostatné zložky a udržiaval asi 4 hodiny. Vytvorila sa nejaká zrazenina, ale nič, čomu by nepomohlo nejaké pretrepanie v oddeľovacom lieviku. Vodná fáza sa oddelila a alkalická fáza sa doplnila na PH 13. Na vrchu vody sa vytvorila pekná vrstva zásady, takže v tomto momente som si myslel, že je všetko v poriadku. Zásada sa extrahovala 30 ml toluénu, avšak po pridaní kyseliny acetónovej - sírovej došlo len k miernemu zrážaniu, ktoré sa nezväčšovalo, skôr začalo miznúť, keď sa na dne kadičky vytvorila malá vrstva kyseliny sírovej - voda.
Ako môžem zachrániť snáď extrahovaný D-amfetamín? Uložil som aj všetky fázy, takže ak niekto upozorní na chybu skôr, môžem to zvrátiť. Je to veľmi pekná a jednoduchá metóda a myslím si, že to išlo dobre, len som asi urobil strašné chyby pri jednoduchej extrakcii na konci. Vlastne som si chcel ešte raz prečítať Pattonovu tému o extrakcii, než som začal so záverečnou extrakciou, ale bol som príliš nadšený a jednoducho som sa do toho pustil.
Budem vďačný za akúkoľvek pomoc.
Moje tipy sú:
- Môj acetón nebol bezvodý - včera som destiloval acetón na NaSO4 a bol uchovávaný v uzavretej banke, ale nie v mrazničke.
- kyselina sírová obsahovala vodu (je dosť koncentrovaná, ale nie som si istý presne - medzi 90-95 %)
- Mal som vysušiť toluén pred pridaním kyseliny - alebo ho možno len trochu odpariť?
- Toluén nie je z nejakého (mne neznámeho) dôvodu vhodným rozpúšťadlom na túto extrakciu.
- Mal by som to obrátiť a pridať nejakú zásadu, potom vysušiť toluén a potom ho nechať odpariť?