Ahoj priatelia, predchádzala som reakcii so 60 ml 4 metylpropiofenónu a racionálnymi množstvami HBr a H2O2. RM však zostal červený aj po použití polovičného množstva H2O2. Potom som pridal zvyšok H2O2 a neskôr som pozoroval tvorbu tuhého produktu. RM som nechal cez noc odpočívať a na druhý deň ráno som pozoroval zelenú farbu. Vákuovo som prefiltroval RM a získal som 36 g produktu so zeleným odtieňom. na dne filtračnej banky som pod vodnou fázou našiel trochu zelenej kvapaliny (asi 40 ml). láskavo ma usmernite, čo je to zelená kvapalina, prečo sa vytvorila, prečo som získal menej produktu a kde som urobil chybu pri vedení procesu. Ďakujem všetkým.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
Napíšte presné množstvá látok, ktoré boli použité pri reakcii, to znamená, že pri peroxide vodíka musíte uviesť objem a jeho koncentráciu, rovnako ako pri kyseline HBr. Dôležité je tiež poznať teplotu reakcie a ďalšie podmienky. Čím presnejšie napíšete, čo ste urobili, tým presnejšiu odpoveď dostanete.
↑View previous replies…
Vážený brat, veľmi pekne ďakujem za láskavú odpoveď. Použil som 60 ml 4-metylpropiofenónu zmiešaného so 46 ml HBr (48 %). vzal som 26 ml H2O2 (35 %) a pridal po kvapkách. Avšak farba RM zostala červená aj po pridaní asi 15 ml H2O2. Aj potom som pridal zvyšok peroxidu. Počas počiatočného pridávania H2O2 sa teplota RM zvýšila príliš vysoko, takže bolo ťažké dotknúť sa banky, potom sa to kontrolovalo tým, že sa okolo banky dala ľadová voda. po určitom čase sa vytvorila biela nadýchaná pevná látka a celý RM sa nechal odpočívať celú noc. na druhý deň ráno sa našla zelená kvapalina (asi 40 ml) s pevným produktom a táto kvapalina bola na dne, čo znamená, že nebola rozpustná vo vodnom roztoku. dúfam, že táto informácia poslúži na tento účel.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
S najväčšou pravdepodobnosťou vám v reakcii došla voľná kyselina a mali ste len bróm a kyselina je známa ako katalyzátor bromácie (počas celej bromácie je potrebná stabilná enolizácia ketónu). Odporúčam použiť ďalšiu kyselinu sírovú na nepretržitú enolizáciu ketónu, farba brómu by mala počas reakcie rýchlo zmiznúť.