- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 77
↑View previous replies…
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 89
46 g benzaldu. (~95%) + 36,8 g MEK + 45 g kwasu solnego (18%). 100°C do 115°C stopni.
Czas: 4 godziny.
Myślę, że od teraz będę używał tych ilości, ponieważ nigdy nie otrzymałem tak dużej fazy organicznej i nie musiałem dodawać dużo więcej odczynników. Zamierzałem najpierw wsypać wszystkie odczynniki w takiej samej ilości jak poprzednio, ale gdy wsypałem przypadkowo 45 g kwasu solnego, mimo że miałem wsypać te same 30 g. Więc dodałem też więcej pozostałych odczynników do mieszaniny.
Ilość MEK była proporcjonalnie mniejsza, bo go zabrakło, ale w niczym to nie zaszkodziło, bo sądząc po wielkości fazy organicznej, było dobrze. Teraz też podgrzewałem w nieco wyższych temperaturach. Próbowałem grzać też w stopniach 120-130°C, ale po kilku eksperymentach skończyło się na tym stopniu ok. 100°C. Niższe temperatury zmniejszyły wydajność.
Czas: 4 godziny.
Myślę, że od teraz będę używał tych ilości, ponieważ nigdy nie otrzymałem tak dużej fazy organicznej i nie musiałem dodawać dużo więcej odczynników. Zamierzałem najpierw wsypać wszystkie odczynniki w takiej samej ilości jak poprzednio, ale gdy wsypałem przypadkowo 45 g kwasu solnego, mimo że miałem wsypać te same 30 g. Więc dodałem też więcej pozostałych odczynników do mieszaniny.
Ilość MEK była proporcjonalnie mniejsza, bo go zabrakło, ale w niczym to nie zaszkodziło, bo sądząc po wielkości fazy organicznej, było dobrze. Teraz też podgrzewałem w nieco wyższych temperaturach. Próbowałem grzać też w stopniach 120-130°C, ale po kilku eksperymentach skończyło się na tym stopniu ok. 100°C. Niższe temperatury zmniejszyły wydajność.
↑View previous replies…
- Solutions
- 4
- Reaction score
- 1,107
- Deals
- 1
Właśnie obliczyłem stechometrię molową. 31,229 g mek = 46 g benzaldehydu, a jeśli weźmiemy pod uwagę, że benzaldehyd stanowi 95%, otrzymamy 29,668.
- Solutions
- 4
- Reaction score
- 1,107
- Deals
- 1
a mek waży 0,8g ml więc 37,85ml 36,8g mek= 46ML a 46g benzaldehydu to 48,02ml. Muszę spotkać się z chłopcem w autobusie, a potem wrócę, aby dokończyć to zadanie z matematyki. Robię to tylko dla praktyki, ponieważ muszę poprawić swoją matematykę z chemii. Jest to jeszcze bardziej zniechęcające, gdy przełączasz się między objętością a wagą, prawdopodobnie jest to również moot, ale chcę po prostu odwrócić to w mojej głowie i spojrzeć na to, ponieważ jest to prawdopodobnie coś, czego będę potrzebować w przyszłości
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 89
- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 77