Synteza mefedronu (4-MMC) z haloketonu w octanie etylu. Skala 1-10 kg.

WillD

Expert
Reaction score
1,086
Reaction scheme:
Lt12Cg8P4b

Reagents:
1. 4'-Methylpropiophenone (cas 5337-93-9) 1 kg;
2. Hydrobromic acid 48% 1300 ml;
3. Hydrogen peroxide 35% 750 ml;
4. Sodium/potassium hydroxide 25% (NaOH/KOH) aqueous solution;
5. Distilled water;
6. Ethyl acetate 6 l;
7. Methylamine 40% aq - 2 l;
8. Acetone - 8 l;
9. Hydrochloric acid (HCl 38%) 500 ml;
10. Isopropyl alcohol;

Equipment and glassware:
1. Scales;
2. Jacketed 10 L reactor equipped with reflux condenser, drip funnel, thermometer, top stirrer and temperature control system;
3. Heating pump;
3. Chiller pump;
4. Vacuum source;
5. Buckets;
6. Freezer;
7. Pyrex dishes;
8. Nutsche filter;
9. pH indicator papers;

Stage 1. Halogenation
GbiRAv1TEH
1. 4'-Methylpropiophenone 1000 g is added into a 10 L reactor flask.
2. Hydrobromic (HBr) acid 1300 g 48% is poured into the flask and stirred for 5 min.
3. Hydrogen peroxide 750 g 35% is added into a drip funnel 1 l.
4. Hydrogen peroxide is added dropwise to the stirred reaction mixture.
5. Bromine is released during hydrogen peroxide addition to the mixture, dissolved in solution and reacted.
6. Hydrogen peroxide must be added at an appropriate rate so that the reaction mixture becomes colorless.
7. Reaction mixture temperature have to be kept less than 65 °C. An external cooling is applied in case of overheating. If reaction temperature is higher, hydrogen peroxide addition is stopped.
8. The second part of discoloration reaction can be conducted for longer time. Hydrogen peroxide is added according with reaction temperature.
9. Reaction mixture is left for a 12 h with a constant stirring at room temperature as soon as all hydrogen peroxide is added.
10. After 12 h precipitate is formed.
11. Sodium bicarbonate aq solution is added to the reaction mixture to reach neutral pH 6-7, stir it well. The mixture with 2-bromo-4'-methylpropiophenone is filtered through a Buchner funnel. Product is washed with small amount of distilled water.
12. Crude 2-bromo-4'-methylpropiophenone (cas 1451-82-7) is used for further reactions. Theoretical yield up to 1530 g. Practice yield is almost quantitative (video yield 94%).

13. The resulting product is left in the reactor.

Stage 2. Methamination.
FWmnYVug1q
1. Ethyl acetate 6 l is poured into the reactor.
2. Reaction mixture is stirred and heated in Jacketed reactor up to 30 °C with help of heating system.
3. The mixture is stirred until complete amount of 2-bromo-4'-methylpropiophenone (cas 1451-82-7) is dissolved.
4. Methylamine 40% aq 2 l is added at once.
5. The mixture is stirred for 20 min, temperature is kept below 65 °C.
6. The stirring is stopped. The reaction mixture is left for layer separations. A bottom layer is drained through a bottom reactor tap..
7. After that, the mixture is heated up to 55 °C and reactor vacuum pump is turned on. The reactor condenser chiller pump is turned on as well.
8. All amount of ethyl acetate or the biggest part of it is distilled off.
9. Vacuum pump is turned off. Acetone is added to the reactor with a constant stirring.
10. Hydrochloric acid (500 ml) is placed into the drip funnel and the funnel is installed onto the reactor neck.
11. Hydrochloric acid is added dropwise to reach pH 5 with constant stirring. A small amount (~2-5 ml) of reaction mixture is drained from the bottom reactor tap in order to check pH by pH indicator stripe. The sample is poured back into the reaction mixture.
12. After that, the mixture is poured into a bucket and the bucket is put into a freezer for 12 h.

Download Video

Stage 3. Filtration.
1. A vacuum filtration system (Nutsche filter, filter cloth, vacuum pump) is assembled and installed.
2. The vacuum pump is turned on.
3. A bucket content from step 13 stage 2 is poured to the
Nutsche filter.
4. The mixture is filtered and pressed until the funnel content is become solid.
5. A cold dry acetone is poured onto the solid product in the funnel in several small portions during filtration.
6. Acetone is filtered. Step 5 is repeated, if the solid is not white.
7. White solid 4-MMC product is moved into a Pyrex dish for a drying after filtration procedure.
8. Pyrex dish with 4-MMC is placed into a dry well ventilated warm room.
9. 4-MMC product is dried to a constant mass. Product is mixed and grinded periodically in order to increase drying speed.

Stage 4. Recrystallisation.
Mephedrone (4MMC) crystallization

Last edited by a moderator:

woohoo

Don't buy from me
New Member
Reaction score
21
Czy nie powinien być oddzielony od n-metyloacetamidu?
Wydaje się, że jest to brudna reakcja, ile daje w porównaniu z nmp lub rozpuszczalnikiem aromatycznym?

yin-yang

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
30
N-metyloacetamid powinien być rozpuszczalny w acetonie, choć nie udało mi się znaleźć w jakim stopniu. Freebase jest rzeczywiście czarny, a otrzymany proszek zmienia kolor na zielony po dodaniu krystalizującej mieszaniny rozpuszczalników (nieprzereagowany keton?). Można bezpiecznie założyć, że nie jest to najczystsza procedura.

Niektórzy przysięgają, że każda inna reakcja poza tą z użyciem NMP jako rozpuszczalnika daje dużo, dużo gorsze wyniki w produkcie końcowym. Więcej szybkiego haju bez euforii.

Czy wykonałeś GC-MS, aby sprawdzić, czy w otrzymanym proszku/kryształach są jakieś zanieczyszczenia?
@G.Patton
@Marvin "Popcorn" Sutton
@William Dampier

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,004
Deals
1
Cześć, prawdopodobnie zrobiłeś coś źle lub twoje odczynniki nie są tak dobre. Tak, wykonaliśmy GC-MS. 96,4% 4-MMC
PwIN6e4125

Attachments

• O3oSe5p21w.png
    O3oSe5p21w.png
    141.4 KB · Views: 757
  • cSwFUm3knr.png
    cSwFUm3knr.png
    138.9 KB · Views: 743
  • CK9TuZIvbg.png
    CK9TuZIvbg.png
    150.6 KB · Views: 720
  • QqtsoWa7vi.png
    QqtsoWa7vi.png
    137.4 KB · Views: 734
  • nKmNRGHgrx.png
    nKmNRGHgrx.png
    137.9 KB · Views: 727
  • It1n9eGuyQ.png
    It1n9eGuyQ.png
    146.6 KB · Views: 727
  • f4qQLPg9FT.png
    f4qQLPg9FT.png
    16.1 KB · Views: 711
  • z5Hjy1Xanu.png
    z5Hjy1Xanu.png
    64 KB · Views: 725

yin-yang

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
30
Nie próbowałem jeszcze tej reakcji. Obejrzałem wideo opublikowane tutaj aminowanie jodo-ketonu. Widziałem tam, że wolna baza jest czarna, a proszek zmienił kolor podczas przygotowywania do krystalizacji. Być może był czarny, ponieważ jod był grupą opuszczającą w przeciwieństwie do bromu.
Pytania do potwierdzenia:

1. Powyższe wyniki pochodzą z octanu etylu jako rozpuszczalnika?
2. Czy przeprowadziłeś tę reakcję z EA i bromoketonem, czy wolna zasada wygląda inaczej?
3. Zauważyłem na filmie, że kryształy z EA wyglądają jak szkło, podczas gdy NMP są znacznie bielsze. Czytałem Twój post o stereochemii 4-MMC, jak enancjomery S i R tworzą różnie wyglądające kryształy, czy oba te kryształy są tak samo racemiczne?
4. Czy zauważyłeś jakąś różnicę w subiektywnym efekcie między EA i powiedzmy NMP w produkcie końcowym?

Dziękuję za opublikowanie tych wyników.

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,004
Deals
1
Właściwie to nie pamiętam na pewno. Prawdopodobnie tak.
Tak, to są kryształy racemiczne.
Nie próbowałem produktu, jak każdy dobry producent wina =)

StarWars

Don't buy from me
New Member
Reaction score
73
8. Następnie mieszanina jest podgrzewana do temperatury 55°C.
na filmiku jest wyraźnie napisane, że nie trzeba podgrzewać. a tutaj ktoś napisał, żeby potem podgrzać, bo co z tego, że mieszanina sama osiągnie temperaturę nie wyższą niż 65°.

Attachments

• MtlodcWYiL.jpg
    MtlodcWYiL.jpg
    904.1 KB · Views: 678

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,004
Deals
1
Cześć, 55 stopni * C jest potrzebne do próżniowego odparowania rozpuszczalników i nadmiaru metyloaminy. Jest to procedura opcjonalna.
4d1MKgRTyH

goku1008

Don't buy from me
New Member
Language
🇺🇸
Reaction score
2
can i skip this i dont have vacuum systume
and plz give me your screenshot video link plz

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,004
Deals
1
This video in the topic, dude...
Yes, you can separate layers without vacuum. There is this information in the screenshot.

Chemix-Express

Don't buy from me
Resident
Reaction score
25
Jestem bardzo ciekawy tej syntezy, za kilka dni będę miał okazję ją przetestować, więc mam kilka pytań:
1. czy w kroku 2 punkt 10 zamiast acetonu mogę użyć IPA? Kiedy używam HCL 35-37% aq w połączeniu z acetonem, zawsze jest dużo koloru, 1,4-dioksan pomógł, ale jest bardzo drogi. Czy myślicie, że IPA zadziała?
2. Etap 2, punkt 5 mówi, aby dodać cały m40 na raz, podczas gdy punkt 6 mówi, aby utrzymać temperaturę poniżej 65 stopni C. Czy mogę kontrolować temperaturę poprzez stopniowe dodawanie m40, czy koniecznie za pomocą zewnętrznej lodówki?
3. Czy powinienem liczyć czas reakcji (20 minut) od momentu zakończenia dodawania m40?
4. Ciekawi mnie, dlaczego jest tak mało informacji o syntezie 4MMC w octanie etylu, skoro ani na początku, ani w trakcie reakcji nie trzeba podgrzewać mieszaniny, a sam octan etylu jest bardzo tani. Czy wynika to z niskiej wydajności/czystości reakcji?
5. Krótko mówiąc, czy stosunek 1kg bk4, 2L m40, 2L octanu etylu byłby dobry, czy lepiej dać 1.5L m40 i 2.5L octanu etylu na każdy kg bk4?

little-flower

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Czy możemy przeprowadzić tę reakcję z 12% H202? Myślę, że może być dobrze"".

StarWars

Don't buy from me
New Member
Reaction score
73
U can do

Rush-Benzo

Don't buy from me
New Member
Reaction score
2
Używając gotowego BK4 ile powinienem go dać za 2L m40?

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,004
Deals
1
View previous replies…

Rush-Benzo

Don't buy from me
New Member
Reaction score
2
Miałem na myśli coś zupełnie innego. Nie wiem z jakim wynikiem końcowym BK4 ukończyłeś etap 1. Chcę zacząć od etapu 2 i nie wiem, ile BK4 użyć. Ile ostatecznie wyszło z etapu 1.

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,004
Deals
1
Około 1350-1450 g 2-bromo-4'-metylopropiofenonu z pierwszego etapu.

Rush-Benzo

Don't buy from me
New Member
Reaction score
2
Dziękuję bardzo.

Jeśli to nie problem, zadam jeszcze jedno pytanie. W kroku 2 punkt 9 mówi Pan, aby oddestylować przynajmniej połowę octanu etylu, co to ma na celu? W filmie instruktażowym jest powiedziane, że ten krok jest opcjonalny. Czy pomijając go stracę na wydajności, jakości czy po prostu ułatwi mi to pracę z mniejszą objętością płynów?

Jestem w trakcie zakupu mocnej pompy próżniowej, z ciekawości zapytam ile trwa destylacja tych 6L octanu etylu podgrzewając do 55 stopni?

StarWars

Don't buy from me
New Member
Reaction score
73
Spójrz na wideo, jeśli używasz 1 kg bk4, potrzebujesz 2 l octanu etylu i 2 l metyloaminy.
Tam sprzedają 6 l na wideo haha

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,004
Deals
1
>>> W kroku 2 punkt 9 mówisz, aby destylować co najmniej połowę octanu etylu, co to ma zrobić?
Jest to potrzebne do krystalizacji mefedronu.
>>>Czy pominięcie go spowoduje utratę wydajności, jakości, czy po prostu ułatwi mi pracę z mniejszą objętością płynów?
Tak czy inaczej będziesz go destylował, lepiej zrobić to na tym etapie, aby uzyskać większą wydajność podczas dodawania HCl.

StarWars

Don't buy from me
New Member
Reaction score
73
Wrzucasz na kuchenkę elektryczną i po umyciu odparowuje 50% rozpuszczalnika, ale i tak jest sporo błędów w tym filmiku. myjesz 1x woda + soda potem 3 razy woda potem odparowujesz 50% potem dodajesz solfat magnezu żeby nie stracić produktu i zakwaszasz i tyle. Mam podobny filmik na starym laptopie gdzie używają dcm zamiast octanu etylu. Moim zdaniem nie ma sensu odparowywać, robiłem bez tego i nie było problemów w syntezie