@G.Patton Kiedyś robiłem sporo ekstrakcji kratomu/kawalaktonu. Opracowywałem podjęzykowy system dostarczania 7-OH mitragyniny do leczenia uzależnienia od opioidów oraz plaster transdermalny z dihydrokawainą do rzucania palenia. W tym poście skupię się na ekstrakcji kratomu, chociaż te same "odkrycia" dotyczące ulepszonych metod ekstrakcji można zastosować do kavy. Żałuję, że nie pamiętam wystarczająco dużo z mojej procedury, aby napisać pełny raport... ale mimo to podzielę się kilkoma zdjęciami, które zrobiłem podczas tego procesu. Udało nam się również opracować dobrą i solidną analizę ilościową do oznaczania alkaloidów, takich jak korynantheidyna, 7-hydroksymitragynina, izokorynantheidyna, mitragynina, paynantheina, speciociliatine i speciogynine. Połączyliśmy Agilent 1100 z potrójnym kwadrupolem masowym. Kolumna była kolumną Waters Acquity BEH C18 (1,7 μm, 2,1 × 100 mm), a fazami ruchomymi były bufor octanu amonu (A) i ACN (B). Opracowaliśmy również metodę separacji i analizy ilościowej większości kawalaktonów, takich jak desmetoksyyangonina, dihydrokavain, yangonina, kavain, dihydrometysticyna i metysticyna; co było prawdziwym wrzodem na tyłku. Niestety nie mam chromatografów do analizy kavy.
Pamiętam, że udało mi się oddzielić i zebrać około 50 mg oczyszczonej paynantheiny za pomocą chromatografii flash i to wstrząsnęło moim światem. Szkoda, że drogi syntezy tych związków nie są tak skomplikowane!!! Poniżej znajduje się mój prowizoryczny system chromatografii błyskowej. Użyłem pompy perystaltycznej z cyfrowym sterowaniem i kolumny redisep flash.
Wracając do ekstrakcji kratomu, najlepszą początkową metodą ekstrakcji, jaką znalazłem, było pobranie sproszkowanego kratomu i dodanie do niego octanu etylu. Użyliśmy 5-litrowej kolby reakcyjnej z pojedynczą szyjką 24/40. Użyliśmy kombinacji sonikacji i ciepła z chłodnicą zwrotną. Poniższe zdjęcie przedstawia ekstrakcję kratomu po lewej stronie i ekstrakcję kavy po prawej.
Następnie przefiltrowaliśmy, odparowaliśmy rozpuszczalnik i wykonaliśmy pewnego rodzaju ekstrakcję A/B. Skończyło się na tych ciemnozielonych kryształach, przedstawionych poniżej.
Wreszcie, pamiętam, że zimowanie/odtłuszczanie kratomu i pozostałości kavy działało bardzo dobrze