Izomery i kwas winowy

btcboss2022

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
661
Deals
8
Myślę, że coś jest nie tak z wykresem.
Jeśli użyjesz kwasu L+-winowego (tańszego i łatwiejszego do znalezienia), enancjomer D (amph, Meth) będzie w roztworze, a nie w ciele stałym, jak się wydaje.
Jeśli użyjesz kwasu D-winowego (droższego i trudniejszego do znalezienia), enancjomer D (amph, Meth) będzie w ciele stałym.
Dzięki.

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,870
Deals
1
Jego schemat jest poprawny. Sól jest wytrącana do stanu stałego. Nie ma różnicy, sól kwasu l-winowego d-amfetaminy lub sól d-winowa l-amfetaminy. Możesz zmienić kwas i uzyskać inny izomer w stanie stałym, stosując następujące procedury.

P.S. to samo dla metamfetaminy.

View previous replies…

Ihml

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
17
Nie jestem Pattonem, ale: z użytej efedryny pochodzi tylko D-met, ponieważ rośliny naturalnie produkują tylko L-efedrynę (która po reakcji zamienia się w przeciwny enancjomer - w tym przypadku D-met). Gdyby użyto chemicznie zsyntetyzowanej efedryny, otrzymalibyśmy racemiczną metamfetaminę, ponieważ synteza efedryny nie jest stereospecyficzna.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Całą noc przeczesywałem uczone i patenty, a oto moje odkrycia

Kwas L(+) winowy (2R,3R) jest naturalnie występującym izomerem, a ponieważ jego chiralność wynosi R,R, ugina światło i jest optycznie aktywny. D(-)(2S,3S) jest również optycznie czynny. Te 2 związki są enancjomerami. Mają tę samą temperaturę wrzenia, zamarzania, temperaturę, masę molową itp.
Diastereomerem obu jest kwas mezo-winowy. (2R,3S lub 2S,3R) 2 mezo są enancjomerami.
To, co sprawia, że związek jest optycznie aktywny, to zginanie światła. Co sprawia, że zgina światło? Posiadanie nierównej płaszczyzny podstawników węglowych. Na przykład kwas L(+)winowy jest aktywny. Ugina światło w prawo i w prawo (mówię w prawo, ale używam prawa jako odniesienia). To samo dotyczy kwasu D(-) winowego, który ugina światło "lewo-lewo". Kwas mezo-winowy jest chiralny, ale nie jest aktywny optycznie. Ponieważ (na przykład) 2R,3s zakrzywia światło w prawo i ponownie w lewo, uzyskując zysk netto 0°.
Powodem, dla którego mówimy o związkach optycznie czynnych jest to, że związki czynne mają wyższą temperaturę topnienia i wyższą temperaturę wrzenia. Innym sposobem jest to, że krzepną (krystalizują) w wyższej temperaturze. Tak, optycznie aktywny związek krystalizuje wcześniej niż związek nieaktywny. Teraz dochodzimy do sedna sprawy.
Jeśli użyjesz D(ss) kwasu winowego, D-(S) metamfetamina jest optycznie aktywna (S,S,S), a L(R) metamfetamina nie jest, (R,R,S)
Odwrotna sytuacja jest również prawdziwa. Jeśli używasz naturalnego izomeru kwasu winowego, lewamfetamina krystalizuje jako pierwsza, więc jeśli używasz naturalnego kwasu winowego, kryształy są śmieciami. Przeróbka. Alkohol macierzysty zawiera dekstro-metamfetaminę.
Jeśli używasz racemicznego kwasu D,L-winowego do racemicznej metamfetaminy, krystalizujesz racemiczny winian metamfetaminy. Strata czasu.
Podsumowanie wynalazku; użyj jednego izomeru kwasu winowego i jeśli chcesz uzyskać kryształy D, użyj kwasu winowego D. W przeciwnym razie użyj L i odfiltruj kryształy.
Przynieś swoje referencje, gdy przyjdziesz debatować nad tymi faktami.

View previous replies…

Labchef

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
2
Chcesz powiedzieć, że winian D z solą "L amph d tartrate", podczas gdy winian L z solą "D amph L tartrate". Czy to prawda?

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
Bardzo ładnie wyjaśnione i mogę się z Tobą zgodzić w 100%. Chciałbym jeszcze dodać: Tratratrat lewamfetaminy nie rozpuszcza się w zimnym metanolu (Bardzo słabo). Użyj go do wypłukania tratratratu L-metamfetaminy. Po rozpoczęciu płukania moja końcowa wydajność d-metamfetaminy wzrosła o około 5%. Bardzo zalecany jest również polarymetr do pomiaru chiralności. W razie potrzeby można go zbudować samodzielnie.

Labchef

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
2
Członek o statusie eksperta sugeruje użycie kwasu winowego DL do oddzielenia obu izomerów, tj. kwas winowy DL zasoli winian D amf/metylu i rozpuści winian L amf/metylu w alkoholowym roztworze macierzystym. Czy uważasz, że możliwe jest uzyskanie D amf/metylu przy użyciu kwasu winowego DL? Na razie mogę uzyskać tylko kwas L-winowy. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się uzyskać czystą D-metę.

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
U mnie kwas d,L-winowy nie zadziałał, kwas L-winowy jest najskuteczniejszy i najtańszy w działaniu.
Jest też możliwość: poprzez kwas dibenzoilo-winowy, separacja chiralna jest najwyższa w jednym przejściu, ale też najwyższa cenowo. Ale opublikowałem syntezę kwasu dibenzoilowinowego

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Od tego czasu dowiedziałem się, że L-winowy nie wiąże się z D-metem z powodu przeszkody sterycznej i odwrotnie. Nie jestem pewien, czy to samo dotyczy amfetaminy, czy nie. Jeśli tak, to jest to L-amp-L-winian lub D-amp-D-winian, ponieważ są to optycznie czynne izomery. Jeśli masz 1L,2D lub 1D,2L, rotacja netto wynosi 0. Oba chiralne węgle muszą obracać się w ten sam sposób, aby były optycznie czynne.

Labchef

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
2
Więc nie mogę użyć kwasu winowego L do oddzielenia D i L i uzyskania czystego D amf/metalu, czy o to ci chodzi? Czy kwas winowy DL może być użyty do tego samego celu?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,095
Deals
1
Nie, tego nie powiedziałem. Możesz użyć L lub D kwasu winowego, jeśli użyjesz L, masz L-met L-winian, sól kwasu (i D-met zasadę. Sól wytrąci się z niepolarnego rozpuszczalnika i odfiltrujesz ją, a mieszanina reakcyjna nadal będzie zawierać D, który możesz hcl (hcl nie jest chiralny, więc oczywiście przyłącza się do obu). Jeśli jednak użyjesz D-jabłczanu, A) jest on o wiele droższy, 2) jest obserwowany, VI) BĘDZIESZ MUSIAŁ usunąć winian i go zhcl.

Labchef

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
2
Ok, tak właśnie myślałem. Film wydaje się mylić ludzi, ponieważ DL został użyty do rozdzielczości. Dzięki za wyjaśnienie