Tak jest
@G.Patton
1) najpierw dodałem 100 gramów 4 mp do 3000 ml kolby z potrójną szyjką wyposażonej w mieszadło górne i chłodnicę zwrotną. trzecia szyjka była zamknięta. w łaźni wodnej, która wynosiła około 60-65 ° C
2) drugi dodałem IPA 1000 ml.
3) po trzecie dodałem 54 gramy CUO w małych porcjach, aby dobrze się wymieszało (zajęło to około 30 minut)
4) następnie dodałem GRANULAR IODINE 130 gramów w kilku porcjach (po około 30 minutach)
5) następnie pozwoliłem temu wszystkiemu mieszać w temperaturze 60-70 ° przez około 20 godzin, kolor stał się jasny, wtedy spanikowałem i pomyślałem, że jod odparował, więc dodałem jeszcze 30 gramów jodu. następnie pozwól mu ponownie mieszać przez 7 godzin. w sumie 27+ godzin
6) następnie wyłączyłem wszystko i pozwoliłem mieszaninie osiąść, a następnie zdekantowałem ją do kolby (w RM pojawiło się trochę miedzi), przykryłem ją i zostawiłem na 10 godzin w temperaturze pokojowej, po czym przyszedłem i zobaczyłem jodoketon tworzący się na czarnej miedzi.
7) Jodoketon tworzył się wokół cząstek miedzi. Byłem zaniepokojony.
8) Marvin zasugerował, aby podgrzać masę, aby stopić keton bez wrzenia, więc zrobiłem to samo. podgrzałem całą masę miedzią do 40-50 stopni, cały jodoketon stopił się w około 15-20 minut. następnie pozwól mu się uspokoić. następnie ostrożnie zdekantowałem RM, nie wpuszczając żadnej miedzi. schłodziłem RM do temperatury pokojowej, jodoketon zaczął się ponownie formować, a następnie przykryłem i trzymałem w zamrażarce w ciągu 12 godzin było więcej jodoketonu niż wcześniej.
@Marvin "Popcorn" Sutton
@G.Patton
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wskazówki i pomoc.