Metoda bine krystalizacji 4mmc

kinshasa99

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
5
Próbowałem krystalizacji solanki w NaCl
23g NaCl rozpuszczone w 100ml wody i
100 g 4mmc i włożyłem do zamrażarki, ale metoda się nie powiodła.
Teraz mam 4 mmc ciała stałego zmieszanego z NaCl (sól)
Czy ktoś wie jak oddzielić sól od 4mmc?

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
Następnie dodaj IPA i doprowadź do wrzenia (na 100 g mieszaniny 2 l IPA). 4-mmc rozpuści się w IPA, a NaCl pozostanie jako osad. przefiltruj. następnie oddestyluj IPA. ale ogólnie rzecz biorąc, do tego typu krystalizacji nie używa się NaCl, ale CaCl - bądź ostrożny)

subzero013

Don't buy from me
Resident
Reaction score
24
jeśli dodasz trochę kwasu solnego do wodnego roztworu mef + woda, czy normalnie krystalizuje się w ujemnej temperaturze w zamrażarce? w temperaturze - 16 - 20 stopni. czy woda nie zamarznie razem z mef?

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
zamrozi

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
Rozpuść 4-mmc w wódce lub w mieszaninie wody i acetonu (50% / 50%), wtedy nie zamarznie. ale tą metodą nie uzyskasz dużych kryształów. kryształy będą bardzo małe, jak płatki śniegu.

subzero013

Don't buy from me
Resident
Reaction score
24
W kolejnym temacie napisali, że przy -8 woda nie zamarznie, nie próbowali w takiej temperaturze? Czy warto w to wierzyć? Kryształy są bardzo ciasno położone względem siebie, wyglądają solidnie

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
jeśli stężenie 4-mmc w wodzie wynosi 1g na 1ml lub więcej niż 1g na 1ml, to w temperaturze -8C roztwór nie zamarznie. ale już w temperaturze -10C lub niższej roztwór zamarza.

george123

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Kiedy chcę się skrystalizować, muszę poczekać na odparowanie całej cieczy? Ile dni normalnie muszę czekać?

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
10-15 godzin. jest to izohydryczna metoda krystalizacji - przesycenie roztworu następuje z powodu spadku temperatury rozpuszczalnika (wody). około 10-20% 4-mmc pozostanie w wodzie. dlatego nie wyrzucamy wody, ale odparowujemy ją, aby wyekstrahować pozostałe 4-mmc.

george123

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Widzę twoje metody krystalizacji, ale dlaczego ludzie dają 2-3 ml na 1 g 4 MMC, to będzie różnica Jak duże są kryształy. Więcej rozpuszczalnika więcej 4 MMC pozostaje na wodzie?

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
3-4 ml na 1 g - dotyczy to metody izotermicznej - gdy przesycenie roztworu zostanie osiągnięte w wyniku odparowania rozpuszczalnika. im dłużej rozpuszczalnik odparowuje, tym większy jest rozmiar kryształu. metoda ta wymaga jednak bardzo długiego czasu - od 2 tygodni do 2 miesięcy (w zależności od składu rozpuszczalnika - stosunku wody do alkoholu lub acetonu).

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
nie. ta metoda jest inna. za pomocą NaCl chciał obniżyć temperaturę zamarzania wody, aby pełniej wytrącić z niej chlorowodorek 4-mmc. ale najwyraźniej się myliłem. aby obniżyć temperaturę zamarzania wody, nie stosuje się NaCl, ale CaCl. 10% roztwór CaCl obniża temperaturę zamarzania wody do -20C. NaCl obniża temperaturę zamarzania wody tylko do -3C

Last edited by a moderator:

subzero013

Don't buy from me
Resident
Reaction score
24
Czy chlorek wapnia w temperaturze minus 20 krystalizuje, czy nie? Jakie jest zatem znaczenie krystalizacji, jeśli Mefedron będzie musiał zostać oczyszczony z CaCl przez kolejną krystalizację? Można go zastąpić acetonem, on też obniży temperaturę krzepnięcia, wtedy nic nie trzeba będzie oddzielać.

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
CaCl w temperaturze -20C nie krystalizuje i nie wytrąca się (pozostaje w wodzie). Ja również wolę używać acetonu do obniżania temperatury zamarzania wody - moim zdaniem jest to łatwiejsze i wygodniejsze

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,129
Deals
1
3Y7eMz4RaB
1BmoclFY8v

Nie jesteś dokładny, spójrz na te grafiki.
Jak powiedziałem wcześniej, ta metoda wygląda na nieskuteczną

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
dzięki za pomoc!

subzero013

Don't buy from me
Resident
Reaction score
24
Wydzielanie soli z inną solą jest oczywiście wątpliwą opcją. Niemniej jednak można spróbować na małej ilości. Powiedz mi jaką osiągnąłeś temperaturę minus 8 stopni do krystalizacji z wody? W domowych zamrażarkach temperatura zaczyna się od minus 12 - 14, w laboratoryjnych od minus 10. Źle szukam czy jest jakiś niestandardowy sposób?

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
odpowiedź jest prosta: zima, temperatury poniżej zera...

ChemDamn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
29
Minus 10 też pasuje