Es to ievietos arī šeit:
Tas, kas man šajā aprakstā patiešām sajauca galvu, bija nomenklatūra attiecībā uz vīnskābi. Apraksta tekstā izmantota vecā vīnskābes izomēru nomenklatūra, ar mazo burtu "d" apzīmējot dekstrovīnskābi. Mūsdienu tekstos un vīnskābes iegādes brīdī šim pašam izomēram tiek lietots lielais "L": L-vīnskābe. Tātad "d-vīnskābe" ir tas pats, kas "L-vīnskābe".
Lai vēl vairāk apjuktu, otrs izomērs - levīnskābe - vecākos tekstos tiek dēvēts par "l-vīnskābi", bet mūsdienu tekstos un ķīmijas uzņēmumos - par "D-vīnskābi".
Tagad
D-vīnskābe (agrāk
l-vīnskābe) ir ļoti dārga un grūti nopērkama. Bieži vien, lai to iegādātos lielākos daudzumos, ir nepieciešama gala lietotāja deklarācija.
Savukārt
L-vīnskābe (agrāk
d-vīnskābe) ir lēta un pieejama. Tā ir dabiska skābe, kas iegūta no augļiem, un to var iegādāties vīna veikalos tiešsaistē. Tas ir tas, ko vēlaties.
Tā ir arī ļoti labi izmantojama metamfetamīna izdalīšanai (to sauc par
izdalīšanu, kad atdalāt enantiomērus), kas ir vēl svarīgāk, jo metamfetamīna L-izomērs ir nelietojams.
Šeit ir diezgan labs raksts par amfetamīna izomēru izšķiršanu ar nosaukumu "The Dutch Solution": (WARNING clearnet)
https://www.thevespiary.org/rhodium/Rhodium/chemistry/amphetamine.resolution.html.
Šis ir fragments no teksta par metamfetamīna izomēru atdalīšanu:
Racēmiskā metamfetamīna izšķīrums.
85 daļas racēmiskā metamfetamīna ievada 100 daļu d-vīnskābes šķīdumā 1000 daļās metilspirta. Pēc ilgstošas stāvēšanas apmēram 100 daļas nogulsnējušās sāls izsūc un ekstrahē ar karstu etilspirtu. Tā kā dekstrogēnā metamfetamīna d-tartrāts viegli šķīst gan metilspirtā, gan etilspirtā, bet levorogēnā metamfetamīna d-tartrāts slikti šķīst gan metilspirtā, gan karstā etilspirtā, tad bāzes optisko antipodu d-tartrātu atdalīšana ir ļoti vienkārša.
Atsauce: Britu patents 508 757
Tātad būtībā jūs izšķīdināt meth vai amfobāzi gandrīz verdošā metanolā ar L-vīnskābi. Kad šķīdums atdzisīs, sāks izkristalizēties l-amf/l-metha kristāli, kas saistīti ar L-vīnskābi. Tos vienkārši izfiltrē un izmet vai saglabā.
Pēc tam es šķīdumu bāzētu ar NaOH un iztvaicētu lielu daļu spirta, un pievienotu ūdeni, lai labi atdalītu brīvās bāzes slāni, ekstrahētu to sep piltuvē un tad caur to caurburbuļotu HCl gāzi, ja tā ir d-metha brīvā bāze, vai pievienotu sērskābi, ja tā ir d-amfa brīvā bāze, lai iegūtu skaistus d-kristālus.