Honnan tudja, hogy a szintézis sikertelen volt? Megpróbálta kristályosítani a terméket?
A hőmérséklet-méréseid jók, de meg kell jegyezni, hogy attól függnek, hogy milyen minőségűek a reagensek. Az Ön által megadott fotókon észreveszem a narancssárga színt, amelyet valószínűleg a denatonium bomlása okoz az EtOH-ban vagy a dietiléter képződése. Ha EtOH-t használtál (vízmentes, 99%+) és ez előfordul, akkor próbáld meg a 105 °C-ot vagy a 100 °C-ot. Azt is meg kell jegyeznem, hogy ez nem jelenti azt, hogy a szintézis meghiúsult, csak azt, hogy néhány szennyeződés képződött. Meg kell próbálkoznod a kristályosítással. Igazi probléma lenne, ha az elegy vörösre színeződne, ami dietil-szulfát képződésére utal. Egyszerűen ellenőrizni a melléktermékeket, szagold meg a keveréket (nem sokáig, nem különösebben kellemes) . Ha dietiléter szagot érez, vagy ha a szintézis során a folyadék tetején lebegő buborékokat figyel meg, az azt jelenti, hogy dietilétert készít helyette.
Egyértelműen sikertelen próbálkozásoknál láttam már szén kicsapódását is, amit aztán szűrni kell (én személy szerint ebben az esetben amúgy sem használnám fel a terméket utána). Tekintettel arra, hogy a te esetedben egyik sem látható, én megpróbálnám a terméket kristályosítani. Szerintem neked nem sikerült. Valami probléma van a kristályosítással? Nem sok infót adtál arra vonatkozóan, hogy mi alapján gondolod, hogy a szintézis nem sikerült. Ha van több információ, dolgozza ki a problémát. Ha aggódik a színváltozást okozó szennyeződések miatt, azok eltávolíthatók aktív szénnel.
Ami a sav hozzáadási sebességére vonatkozó tanácsomat illeti, ha nem lépi túl a 70 °C-ot, akkor rendben lesz. A cél az, hogy ne érje el a forráspontot. Tapasztalatom szerint 30 percnél hosszabb adagolással nincs gond. Ha aggódik a túl gyors hozzáadás miatt, és nincs hozzáadási/csöpögtető tölcsér, akkor a
H2SO4-ot hozzáadhatja, miközben a lombikot jégfürdőbe meríti, hogy biztosra menjen. Ezután csatlakoztassa a lombikot a refluxáló berendezéshez. Ezt már megtettem a múltban, amikor nem állt rendelkezésre tölcsér, és ellenőriztem, hogy a hőmérséklet >70 °C.
Itt néhány nyomon követési kérdés, hogy segítsen nekem diagnosztizálni a problémákat :
- Megpróbálta befejezni a szintézist és kristályosítani a végterméket?
- Az összes reagens vízmentes (tudom, hogy folyamatosan ezt mondom, de ez a szintézis különösen érzékenynek bizonyult aH2O-ra, 95% H2SO4-ot használtam sikerrel, nem kell túlmenni ezen, ami nagyon költséges).
- Az EtOH denaturált?
- Milyen H2SO4 koncentrációt használsz?
- Nyugodt volt a reflux (nem szabad, hogy füst látszódjon a kondenzátorban)?
- Milyen arányban használtad a sav és az alkohol arányát?
Végső megjegyzésként, mint mondtam, szerintem jól csináltad. A termék valószínűleg oldatban van, meg kell próbálnod kikristályosítani. Megpróbáltam ezt a szintézist EtOH-val (denaturált, 95%) is, amely nem vízmentes, és bár ez ártott a hozamnak és egy kicsit szennyezte a terméket, a szintézis működött. Ettől függetlenül továbbra is azt javasolnám, hogy kerüljük a denatóniumot.