Dobře, mám výsledky svých pokusů, které se snaží postupovat podle metody na videu, ale podobná činidla, která mám po ruce a která obvykle používám.
Rozdělil jsem 70gr racemické volné báze(nedestilované parou a bez provedeného acidobazického promývání jen extrahované a vysušené z redukce NaBH4 P2P) na 2 stejné části po 35gr. S prvním 35gr jsem udělal video postup ale s některými jinými činidly a s druhým 35gr jsem udělal metodu, kterou používám k výrobě, která je podobná video postupu:
- Metoda 1 (video metoda)
- 35gr čisté volné báze
- 42gr L-tartarinu
- 205ml methanolu
Množství jsou jako poměr videa, ale methanol jsem se rozhodl použít o 12% méně, protože ethanol ve videu je 88% roztok.
Do baňky jsem přidal kyselinu, později methanol a nakonec frebas.
Jakmile jsem začal míchat, okamžitě se stalo to, co se mi obvykle stalo při ostatních postupech, které jsem pro tento účel vyzkoušel, pevné soli se rychle vysrážely a vytvořily hmotu.
Refluxoval jsem ji během jedné hodiny, zahříváním se hmota stala hustou kapalinou.
Po hodině refluxu ji udržuji při RT asi 4-5 hodin, dokud se ve směsi nevytvoří nové pevné látky.
Přefiltroval jsem ji a pevnou a kapalnou část uchovávám v různých nádobách.
-Kapalná část
Kapalnou část zchladím v mrazáku roztokem NaOH, abych se vyhnul přebytečnému teplu v kroku alkalizace.
Pomalu jsem přidával roztok NaOH do směsi až na ph13 a přidával jsem ho do separační nálevky během 30 minut.
Spodní vodnou vrstvu odeberu a ponechám si ji, horní tenká olejová vrstva se uchovává v nádobě.
Vodnou vrstvu extrahuji DCM a tyto extrakce DCM přidám do olejové vrstvy.
Vysuším ji bezvodým síranem sodným a přefiltruji.
Odpařil jsem DCM a získal 10 g volné báze D-meth (nevypadá tak čistě, jak by měla)
- pevná část .
Přidala jsem víceméně stejný objem teplé vody, jako je hmotnost pevné látky, za stálého míchání jsem ji rozpustila a nechala vychladnout.
Pomalu jsem přidával studený roztok NaOH až na ph13 a během 30 minut jsem ho přidal do dělící nálevky.
Další kroky jsou naprosto stejné jako u kapalné části.
Po odpaření DCM jsem získal 15gr L-meth freebase také dost "špinavé"
- Metoda 2(ta, kterou obvykle dělám a je podobná metodě na videu).
- 35gr čisté freebáze
- 41,2gr L-tartarinu
- 412ml methanolu
Methanol a vinný kámen se smíchají do úplného rozpuštění, za stálého míchání se přidá freebase a pokračuje se v intenzivním míchání 2-3min.
Nechá se při RT po dobu 24 hodin, dokud se nevytvoří úplná pevná hmota (pokud se za několik hodin nevytvoří žádná pevná hmota, je třeba znovu zamíchat).
Filtruje se a nyní se postupuje úplně stejně jako u jiné metody.
- V kapalné části, jakmile jsem měl všechny extrakce DCM, jsem se rozhodl provést acidobazické promývání, i barva DCM vypadá čistěji než u druhé metody, aby se nestalo, že bude "špinavý" jako u první metody a získal jsem 10gr D-methu naprosto čistého a ryzího(odkaz na foto dole)
- V pevné části jsem získal 13gr dostatečně čistého L-methu volné báze bez acidobazického promývání.
- Problém s čištěním by se dal vyřešit i během krystalizační fáze, je mnoho způsobů.
Samozřejmě je velmi těžké zkontrolovat, kolik D nebo L je ve skutečnosti ve věci jen s chirální analýzou není snadno dostupné.
Také vím, že není nejkorektnější porovnávat dvě metody používající nějaká odlišná činidla, ale ve skutečnosti plní prakticky stejnou funkci v procesu.
Zkrátka podobné metody a výtěžky hlavní rozdíly jsou v tom, že u té druhé se dá vyhnout refluxu(takže by to mohlo být jednodušší) a výsledné freebáze vypadají čistěji než u té druhé metody.
Až budu mít zase volný čas jako tento víkend(bohužel to není obvyklé :-( zbývá jen vyzkoušet v malém měřítku "mexická" metoda pro separaci izomerů meth je dost odlišná a dělal jsem ji jen ve velkém měřítku i když jsem se nakonec rozhodl použít vysvětlenou metodu i pro velké měřítko.
To by byly 3 metody, které jsem dělal a mohu o nich mluvit se zkušenostmi.
O tom, kdy a jak udělat acidobazickou promývku místo parní destilace...atd. atd. potřebuje kompletní a dlouhý příspěvek to samé pro krystalizaci.
Přemýšlím, že bych napsal všechny možné a výhodnější varianty během cesty od BMK(5449) k D-Meth HCL, ale to by byla dlouhá práce a nevím, kdy budu mít zase dost času hahah alespoň je v plánu.
Díky.