Ahoj přátelé, předcházel jsem reakci s 60 ml 4methylpropiofenonu a racionálním množstvím HBr a H2O2. RM však zůstal červený i po použití polovičního množství H2O2. Poté jsem přidal zbytek H2O2 a později pozoroval vznik pevného produktu. RM jsem nechala přes noc odpočívat a druhý den ráno jsem pozorovala zelenou barvu. Vakuově jsem RM přefiltroval a získal 36 g produktu se zeleným odstínem. na dně filtrační baňky jsem pod vodnou fází našel trochu zelené kapaliny (asi 40 ml). laskavě mě poučte, co je to za zelenou kapalinu, proč se tvoří, proč jsem získal méně produktu a kde jsem při postupu chyboval. Děkuji všem.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
Napište přesné množství látek, které byly při reakci použity, tj. u peroxidu vodíku je třeba uvést objem a jeho koncentraci, stejně jako u kyseliny HBr. Důležité je také znát teplotu reakce a další podmínky. Čím přesněji napíšete, co jste udělali, tím přesnější odpověď dostanete.
↑View previous replies…
Milý bratře, moc děkuji za laskavou odpověď. Použil jsem 60 ml 4-methylpropiofenonu smíchaného se 46 ml HBr (48 %). vzal jsem 26 ml H2O2 (35 %) a přidal po kapkách. Nicméně barva RM zůstala červená i po přidání asi 15 ml H2O2. I pak jsem přidal zbytek peroxidu. Během počátečního přidávání H2O2 se teplota RM příliš zvýšila, takže se nedalo dotknout baňky, pak byla kontrolována tím, že se kolem baňky dala ledová voda. po nějaké době se vytvořila bílá nadýchaná pevná látka a celý RM se nechal odpočívat celou noc. druhý den ráno se našla zelená kapalina (asi 40 ml) s pevným produktem a tato kapalina spočívala na dně, což znamená, že nebyla rozpustná ve vodném roztoku. doufám, že tato informace poslouží účelu.
- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 178
S největší pravděpodobností vám v reakci došla volná kyselina a měli jste k dispozici pouze brom a kyselina je známým katalyzátorem bromování (v průběhu celé bromování je nutná stabilní enolizace ketonu). Doporučuji použít další kyselinu sírovou k průběžné enolizaci ketonu, barva bromu by měla během reakce rychle zmizet.