Как да разберете, че синтезът е неуспешен? Опитахте ли се да кристализирате продукта?
Вашите температурни показания са добри, но трябва да се отбележи, че те зависят от това какво е качеството на вашите реактиви. На снимките, които сте предоставили, забелязвам оранжевия цвят, който вероятно е причинен от разлагането на денатония в EtOH или образуването на диетилетер. Ако сте използвали EtOH (безводен, 99 %+) и това се случи, опитайте със 105 °C или 100 °C. Трябва също да отбележа, че това не означава, че синтезът се е провалил, а само че са се образували няколко замърсителя. Трябва да се опитате да кристализирате. Истински проблем би било, ако сместа се оцвети в червено, което подсказва за образуването на диетилов сулфат. За да проверите просто за странични продукти, помиришете сместа (не за дълго, не е особено приятно) . Ако усетите миризма на диетилов етер или ако наблюдавате мехурчета, плаващи на върха на течността по време на синтеза, това означава, че вместо това се получава диетилов етер.
При явно неуспешни опити съм виждал и утаяване на въглерод, който след това трябва да се филтрира (лично аз така или иначе не бих използвал продукта след това в този случай). Като се има предвид, че във вашия случай не се вижда никакъв, бих се опитал да кристализирам продукта. Мисля, че не сте се провалили. Има ли проблем с кристализацията? Не сте дали много информация по отношение на това, което ви кара да смятате, че синтезът не е успял. Ако има повече информация, развийте въпроса. Ако се притеснявате за замърсителите, които причиняват промяната на цвета, те могат да бъдат отстранени с помощта на активен въглен.
Що се отнася до съвета ми относно скоростта на добавяне на киселината, ако не превишавате 70 °C, би трябвало да се справите. Целта е да не се достигне кипене. От моя опит добавянето на киселина за повече от 30 минути е добре. Ако се притеснявате от прекалено бързо добавяне и нямате фуния за добавяне/капване, можете да добавите
H2SO4, докато потапяте колбата в ледена баня, за да се предпазите. След това прикрепете колбата към уреда за рефлуксиране. В миналото съм го правил, когато нямах фуния и проверявах температурата да е >70 °C.
Ето няколко допълнителни въпроса, които да ми помогнат да диагностицирам проблемите:
- Опитахте ли се да завършите синтеза и да кристализирате крайния продукт?
- Всичките ви реагенти безводни ли са (знам, че продължавам да повтарям това, но този синтез се оказа особено чувствителен къмH2O, използвал съм 95% H2SO4 с успех за това, няма нужда да надвишавам това, което е много скъпо).
- Вашият EtOH денатуриран ли е?
- Каква концентрация на H2SO4 използвате?
- Спокоен ли е рефлуксът? (В кондензатора не трябва да се вижда дим)
- Какво съотношение на киселината към алкохола сте използвали?
Като последна забележка, както казах, мисля, че сте се справили добре. Продуктът вероятно е в разтвор, трябва да се опитате да го кристализирате. Опитах този синтез и с EtOH (денатуриран, 95%), който не е безводен, и въпреки че това навреди на добива и замърси малко продукта, синтезът се получи. Все пак бих препоръчал да се избягва денатоният въпреки това.