На първо място, използвам бензол 1 л, за да разтворя 500 г 2b4m, и той не може да се разтвори напълно в началото, затова го загрявам малко, докато се разтвори, след което разтворът е топъл, но не кипящ. Използвах колба с кръгло дъно от 10 л
2. Приготвям разтвора на NaOH aq (300 g NaOH и 600 ml вода, точно толкова, колкото да се разтвори), оставям го да се охлади до стайна температура, след което го добавям към разтвора на част 1. Веднага след като го добавя наведнъж, се появява тъмнокафяво масло, след това започвам да разбърквам, всичко става кафяво и се отделя малко дим ( съвсем малко), след това веднага измервам температурата, тя е около 40-45 градуса. И никога не спирам да разбърквам.
3. Приготвям 400 г MA.HCI, добавям го на много малки порции, около 10-20 г всеки път, отне ми около 2 часа, защото поддържам температурата около 45. И виждам, че на дъното продължава да се натрупва NaCI, а от дъното излизат и някои мехурчета. След като добавих целия MA.HCI, продължих да разбърквам, докато температурата не спадна сама.
4. Филтрирам NaCI и го промивам с вода два пъти, целият разтворител е все още тъмен, след което пристъпвам към подкиселяване с ацетон и HCI в съотношение 5:1 до ph5, капково с игла. Но все още е тъмно.
Страхувам се, че съм направил нещо погрешно, всъщност, докато пиша този отговор, този тъмен разтвор в момента седи в хладилника ми вече 3-4 часа. Наистина търся помощ за това, моля се, че мога да имам някакъв резултат утре, най-добри пожелания.