Здравейте, имам нужда от помощ! Опитах метода на Руснак за разрешаване на рацемичен амфетамин. Тук е единствената информация от Erowid, опитах се да потърся статията, но не успях да намеря нищо:
Смес от 0,1 мола (13,52 g.) фенилизопропиламин (или 14,92 g. метамфетаминова основа) в 60 ml бензол, 0,05 мола d-винена киселина (7,50 g.) в 30 ml вода и 2 g натриев хидроксид (реактивен клас или титруван еквивалент) в 3 ml вода се държи 4 часа при периодично разклащане и органичната фаза се изпарява, за да се получи 98% L-фенилизопропиламин. Водната фаза се екстрахира с бензол при рН 13 и се изпарява, за да се получи 96% D-енантиомер.
Използвах половин количество в сравнение с описанието. Всичко мина добре, амфетаминът се разтвори, след това се екстрахира с 30 ml
толуол (нямах бензол - може ли това да е проблемът?), след това добавих другите съставки и ги държах около 4 часа. Образува се някаква утайка, но нямаше нищо, за което да не помогне разклащането в делителната фуния. Водната фаза се отдели и се даде алкална фаза до PH 13. Върху водата се образува хубав слой от основата, така че в този момент си помислих, че всичко е наред. Базата беше екстрахирана с 30 ml толуол, обаче когато беше добавена ацетон-серна киселина, имаше само умерено утаяване, което не се увеличи, по-скоро започна да изчезва, когато на дъното на бехеровата чаша се образува малък слой сярна киселина - вода.
Как мога да запазя извлечения, надявам се, D-амфетамин? Запазих и всички фази, така че ако някой посочи грешка по-рано, мога да я обърна. Това е много хубав и лесен метод и мисля, че мина добре, просто вероятно съм допуснал някои ужасни грешки при простата екстракция накрая. Всъщност исках да препрочета темата за екстракцията на Патън, преди да започна с финалната екстракция, но бях прекалено развълнуван и просто се заех с нея.
Всяка помощ ще бъде оценена.
Съветите ми са:
- ацетонът ми не беше безводен - вчера дестилирах ацетона върху NaSO4 и го държах в затворена колба, но не във фризера
- Сярната киселина съдържаше вода (тя е доста концентрирана, но не съм сигурен точно - между 90-95%)
- Трябваше да изсуша толуола, преди да добавя киселината - или може би просто да го изпаря малко?
- По някаква причина (неизвестна за мен) толуолът не е подходящ разтворител за тази екстракция.
- Трябва ли да направя обратна покупка, като добавя някаква основа, след това изсушавам толуола и го оставям да се изпари?