- Language
- 🇹🇷
- Reaction score
- 5
Sanırım bugün benim sorun günüm. Yaklaşık 4 gündür tentürden iyot elde etmeye çalışıyorum. Tam 22 kez denedim ve sadece rastgele 2 denemede başarılı oldum ve bu denemeleri yazmadım. Kullandığım yöntemleri ve kullandığım malzemeleri yazacağım. İyot yerine parçalar halinde kahverengimsi şeyler çıkıyor. Bunu nasıl aşacağımı araştırdım, videolar izledim ve aynı şeyi yapıyorum ama başarılı olamadım.
- Kullandığım malzemeler
- 18 hidroklorik asit
- 3 hidrojen peroksit
- Sodyum hidroksit
- Tentür
Bazı deneylerde 5ml suya 1gr, 2gr, 3gr NaOH eklemeyi denedim.
Hidroklorik asit ile 5ml, 10ml, 15ml ve bazen 25ml ekleyerek denemeler yaptım.
Hidrojen peroksit ile 5ml, 10ml, 30ml ve 50ml denedim.
Ya burada yazdığım oranlara uydum ya da birini diğerinden daha fazla eklemeyi denedim. NaOH ekledikten sonra genellikle sıvıyı süzdüm ve her zaman sarımsı plastik benzeri povidon olduğunu düşündüğüm şeyi süzdüm. Hidroklorik asidi her zaman yavaşça ekledim ve genellikle sıvının neredeyse siyaha dönmesini bekledim. Tamam, şimdi anlıyorum ki NaOH tentürü bazlaştırıyor. HCL onu nötralize ediyor. Hidrojen peroksitin tam olarak ne yaptığını hâlâ anlamış değilim. Demir gibi oksitleniyor ama nasıl olduğunu çözemedim. Rastgele yaptığım 2 denemede tüm malzemeleri rastgele ve hızlıca karıştırdım ve iyot elde ettim. İyot olduğunu nereden bileceğim? Her denemeden sonra kalan malzemeyi ısıttım ve iyodun yoğunlaşmasını gözlemledim. İyot yerine neden kahverengimsi parçalar oluştuğunu hala anlamış değilim. Bu konudaki her türlü yardım takdir edilecektir.
- Kullandığım malzemeler
- 18 hidroklorik asit
- 3 hidrojen peroksit
- Sodyum hidroksit
- Tentür
Bazı deneylerde 5ml suya 1gr, 2gr, 3gr NaOH eklemeyi denedim.
Hidroklorik asit ile 5ml, 10ml, 15ml ve bazen 25ml ekleyerek denemeler yaptım.
Hidrojen peroksit ile 5ml, 10ml, 30ml ve 50ml denedim.
Ya burada yazdığım oranlara uydum ya da birini diğerinden daha fazla eklemeyi denedim. NaOH ekledikten sonra genellikle sıvıyı süzdüm ve her zaman sarımsı plastik benzeri povidon olduğunu düşündüğüm şeyi süzdüm. Hidroklorik asidi her zaman yavaşça ekledim ve genellikle sıvının neredeyse siyaha dönmesini bekledim. Tamam, şimdi anlıyorum ki NaOH tentürü bazlaştırıyor. HCL onu nötralize ediyor. Hidrojen peroksitin tam olarak ne yaptığını hâlâ anlamış değilim. Demir gibi oksitleniyor ama nasıl olduğunu çözemedim. Rastgele yaptığım 2 denemede tüm malzemeleri rastgele ve hızlıca karıştırdım ve iyot elde ettim. İyot olduğunu nereden bileceğim? Her denemeden sonra kalan malzemeyi ısıttım ve iyodun yoğunlaşmasını gözlemledim. İyot yerine neden kahverengimsi parçalar oluştuğunu hala anlamış değilim. Bu konudaki her türlü yardım takdir edilecektir.