To reakcijsko metodo za P2P v Amph sem poskusil večkrat, saj mi je bilo rečeno, da bo dala do 80 % izkoristek, in lahko vam povem, da je to očitno popolna neumnost, izkoristki pa so smešno nizki. Prepričan sem, da ne bo dobro delovala na P2NP, saj alkalni pogoji, kot je bilo povedano prej, niso ugodni za prvi korak.
Kisli Al/Hg seveda deluje in z dobrimi izkoristki, vendar je reakcijski volumen velik in reakcija je tako nasilna, da ne poznam nikogar, ki bi si upal obdelati več kot 100 g Amph naenkrat (in ti so poročali tudi, da včasih vse odpihne do stropa - zaradi tega so to počeli samo zunaj),
Al/Ni in kislina, to je samo še ena različica Urushibara, kislina iz Al naredi vodik, ki naj bi napolnil Ni, ki naj bi bil v obliki nanodelcev, in teoretično to seveda deluje, vendar iskreno povedano, ne vidim, da bi to delovalo brez tlačne posode in zelo čistih reagentov ter velikega dela sreče.
Zato bo vsaka reakcija za redukcijo P2NP, ki se začne bazično (alkalno), imela zelo nizke izkoristke (razen če se stanje izboljša z dodatkom ogromne količine SiO v obliki silikagela, ki je bil pred uporabo kalciniran pri temperaturi do 800 °C). Strogo brezvodni pogoji. To bo reakcija v suspenziji, ki pa preprečuje nastanek Michaelsove stranske reakcije. (800 °C za SiO je enostavno doseči v mikrovalovni pečici.)
Ostane vprašanje, ali bo ta sistem zmanjšal nastali nitroalkan. Ne vem.
Vendar bi bilo vredno poskusiti, orecipitirati CuCl2 ali sulfat na SiO in to kalcinirati ter nato dodati P2NP v metanol/ksilen, segreti do vrenja in dodati NaBH4 v obrokih, 4 do 5 molskih ekvivalentov.
Menim, da to deluje, saj NaBH4 pri povišani temperaturi tvori adicijsko spojino z metanolom, ki je popolnoma primerna za redukcijo dvojne vezi, silikagel preprečuje stranske reakcije, baker pa omogoča nitroredukcijo.
Boljša izbira bi bila uporaba nanodelcev Cu2FeO4 na silikagelu (priprava je preprosta).
Če pa želite nekaj brez NaBH4, okej, kot rečeno, obstaja SnCl2/HCl, ki se dobro obnese, SnCl2 pa se lahko pripravi in situ iz kositra in HCl.
Nato zmanjšajte nitro z nečim drugim, obstaja več možnih načinov, vendar reakcije žal ne delujejo samo zato, ker je nekdo napisal, da delujejo, ali ker bi si človek res želel, da bi delovale, saj so tako enostavne in uporabljajo samo tisto, kar je pri roki. Tudi sam sem v preteklosti padel na to in na koncu sem obžaloval zapravljanje denarja, časa in predhodnikov ter gojil goreče sovraštvo do kemikov na fotelju, ki iz zraka in z malo znanja, a veliko razmišljanja o željah izsesajo izmišljene reakcije in rezultat objavijo na spletnih forumih, kot da so to dejansko naredili (ali pa so napisali članke v revijah druge ali tretje stopnje, ki imajo v imenu pogosto "komunikacije" ali "pisma").
Upam, da se zavedate, da lahko pri redukciji P2NP nastane cela vrsta različnih spojin, odvisno od pogojev in temperature ter topil in od tega, kaj je reducent. Na primer SnCl2 v metanolu ali etanolu daje popolnoma drugačen produkt (alkiliran), kot če bi to storili v etil acetatu, ki daje alkan. Odpravljanje težav brez resne analitične opreme in znanja je iz tega razloga praktično nemogoče.
V mislih imam še en način, za katerega menim, da je zelo obetaven za redukcijo nitroalkenov, alkalnih oksimov, nitrilov in še nekaterih drugih, vendar ga želim najprej preizkusiti sam, oprostite. Rezultate bom objavil, če jih bo mogoče zabeležiti, saj sem to vedno počel. Najprej pa potrebujem nekaj P2NP, če kdo v EU želi podariti 50 g ali 100 g, ne bi rekel ne. To je drag hobi, če človek ničesar ne prodaja, jaz pa ne prodajam. Ne pritožujem se, samo dejstvo.