- Language
- 🇹🇷
- Reaction score
- 5
Mislim, da je danes dan mojih težav. Že približno štiri dni poskušam iz tinkture pridobiti jod. Poskusil sem 22-krat, uspešen pa sem bil le v dveh naključnih poskusih, pri čemer si teh poskusov nisem zapisal. Zapisal bom metode, ki sem jih uporabil, in materiale, ki sem jih uporabil. Namesto joda se v kosih pojavijo rjavkaste stvari. Raziskoval sem, kako to premagati, gledal videoposnetke in počnem isto, vendar nisem bil uspešen.
- Materiali, ki jih uporabljam
- %18 klorovodikova kislina
- %3 vodikovega peroksida
- natrijev hidroksid
- Tinktura
V nekaterih poskusih sem poskusil dodati 1gr, 2gr, 3gr NaOH v 5ml vode.
S klorovodikovo kislino sem poskusil z dodajanjem 5 ml, 10 ml, 15 ml in včasih 25 ml.
Z vodikovim peroksidom sem poskusil dodati 5 ml, 10 ml, 30 ml in 50 ml.
Ujemal sem razmerja, ki sem jih napisal tukaj, ali pa sem poskušal dodati več enega kot drugega. Po dodajanju NaOH sem tekočino običajno precedil in vedno sem precedil tisto, za kar sem mislil, da je rumenkasta plastika, podobna povidonu. Klorovodikovo kislino sem vedno dodajal počasi in počakal, da je tekočina postala skoraj črna. Dobro, zdaj razumem, da NaOH bazira tinkturo. HCL jo nevtralizira. Še vedno ne razumem, kaj točno počne vodikov peroksid. Oksidira kot železo, vendar nisem mogel ugotoviti, kako. V dveh naključnih poskusih sem naključno in na hitro zmešal vse sestavine in izločil jod. Kako vem, da je bil to jod? Po vsakem poskusu sem preostalo snov segrel in opazoval kondenzacijo joda. Še vedno ne razumem, zakaj namesto joda nastanejo rjavkasti koščki. Za vsako pomoč v zvezi s tem bom hvaležen.
- Materiali, ki jih uporabljam
- %18 klorovodikova kislina
- %3 vodikovega peroksida
- natrijev hidroksid
- Tinktura
V nekaterih poskusih sem poskusil dodati 1gr, 2gr, 3gr NaOH v 5ml vode.
S klorovodikovo kislino sem poskusil z dodajanjem 5 ml, 10 ml, 15 ml in včasih 25 ml.
Z vodikovim peroksidom sem poskusil dodati 5 ml, 10 ml, 30 ml in 50 ml.
Ujemal sem razmerja, ki sem jih napisal tukaj, ali pa sem poskušal dodati več enega kot drugega. Po dodajanju NaOH sem tekočino običajno precedil in vedno sem precedil tisto, za kar sem mislil, da je rumenkasta plastika, podobna povidonu. Klorovodikovo kislino sem vedno dodajal počasi in počakal, da je tekočina postala skoraj črna. Dobro, zdaj razumem, da NaOH bazira tinkturo. HCL jo nevtralizira. Še vedno ne razumem, kaj točno počne vodikov peroksid. Oksidira kot železo, vendar nisem mogel ugotoviti, kako. V dveh naključnih poskusih sem naključno in na hitro zmešal vse sestavine in izločil jod. Kako vem, da je bil to jod? Po vsakem poskusu sem preostalo snov segrel in opazoval kondenzacijo joda. Še vedno ne razumem, zakaj namesto joda nastanejo rjavkasti koščki. Za vsako pomoč v zvezi s tem bom hvaležen.