Question Priključitev fenilne skupine na piperidon?

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
Iščem, ali lahko uporabim NPP za tvorbo 4-fenipiperidina, vendar moram v bistvu iti iz piperidona in priključiti fenilno skupino, nimam pa pojma, kako.

fidelis

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
386
"N-fenetil-4-piperidinon (NPP) je kemijska spojina, ki jo je mogoče spremeniti z organsko sintezo. Dodajanje fenilne skupine na NPP vključuje kemijsko reakcijo, znano kot Friedel-Craftsova acilacija.

Pri tej reakciji se lahko fenilna skupina (-C6H5) priključi na dušikov atom piperidinonskega obroča v NPP. Ta postopek običajno zahteva uporabo reagenta, ki vsebuje fenil, kot sta benzen ali aromatski halogenid, skupaj s katalizatorjem Lewisove kisline, kot sta aluminijev klorid (AlCl3) ali železov klorid (FeCl3)."

Našel sem to, upam, da bo pomagalo ^_^

• Wow
Reactions: vis

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
To je zelo zanimivo, vendar želim fenilno skupino priključiti na mesto, kjer je keton, in ne na dušik.

fidelis

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
386
se opravičujem, če je to boljše (morda me kdo preveri glede dejstev)

"Pri tej reakciji se lahko fenilna skupina (-C6H5) priključi na karbonilni ogljik ketonske skupine v NPP. Ta postopek običajno zahteva uporabo reagenta, ki vsebuje fenil, kot je benzen ali aromatski halogenid, skupaj s katalizatorjem Lewisove kisline, kot je aluminijev klorid (AlCl3) ali železov klorid (FeCl3)."

• Love

fidelis

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
386
ali to

"Da, fenil magnezijev bromid (PhMgBr), znan tudi kot fenil magnezijev bromid ali Grignardov reagent, se lahko uporabi za priključitev fenilne skupine na ketonsko skupino v N-fenetil-4-piperidinonu (NPP) z Grignardovo reakcijo.

Pri tej reakciji fenil magnezijev bromid deluje kot nukleofil in napade elektrofilni karbonilni ogljik ketonske skupine v NPP. Pri tem nastane vez ogljik-ogljik med fenilno skupino in ketonsko skupino, pri čemer nastane nova spojina s priključeno fenilno skupino."

bom iskren, na drugih spletnih straneh nisem našel ničesar, zato sem za to uporabil umetno inteligenco. naj se nekdo prepriča, da imam prav. upam, da bo to kaj pomagalo.

• Wow