- Language
- 🇹🇷
- Reaction score
- 5
Myslím, že dnes je môj problémový deň. Už asi 4 dni sa snažím získať jód z tinktúry. Pokúsil som sa o to 22-krát a úspešný som bol len v 2 náhodných pokusoch a tieto pokusy som si nezapísal. Napíšem metódy, ktoré som použil, a materiály, ktoré som použil. Namiesto jódu vychádzajú hnedasté veci v kúskoch. Skúmal som, ako to prekonať, pozeral som videá a robím to isté, ale nebol som úspešný.
- Materiály, ktoré používam
- Kyselina chlorovodíková %18
- %3 peroxid vodíka
- hydroxid sodný
- tinktúra
Pri niektorých experimentoch som skúšal pridať 1gr, 2gr, 3gr NaOH do 5ml vody.
S kyselinou chlorovodíkovou som experimentoval pridaním 5 ml, 10 ml, 15 ml a niekedy 25 ml.
S peroxidom vodíka som skúšal pridať 5ml, 10ml, 30ml a 50ml.
Buď som dodržal pomery, ktoré som tu napísal, alebo som skúšal pridať viac jedného ako druhého. Po pridaní NaOH som tekutinu zvyčajne scedil a vždy som scedil to, čo som považoval za žltkastý plastický povidón. Kyselinu chlorovodíkovú som vždy pridával pomaly a zvyčajne som počkal, kým tekutina takmer sčernelá. Dobre, teraz už chápem, že NaOH tinktúru zásadí. HCL ju neutralizuje. Stále nerozumiem, čo presne robí peroxid vodíka. Oxiduje ako železo, ale nedokázal som prísť na to, ako. Pri dvoch náhodných pokusoch, ktoré som urobil, som všetky zložky zmiešal náhodne a rýchlo a extrahoval som jód. Ako viem, že to bol jód? Po každom pokuse som zvyšný materiál zahrieval a pozoroval som kondenzáciu jódu. Stále nerozumiem, prečo sa namiesto jódu tvoria hnedasté kúsky. Budem vďačný za akúkoľvek pomoc v tejto veci.
- Materiály, ktoré používam
- Kyselina chlorovodíková %18
- %3 peroxid vodíka
- hydroxid sodný
- tinktúra
Pri niektorých experimentoch som skúšal pridať 1gr, 2gr, 3gr NaOH do 5ml vody.
S kyselinou chlorovodíkovou som experimentoval pridaním 5 ml, 10 ml, 15 ml a niekedy 25 ml.
S peroxidom vodíka som skúšal pridať 5ml, 10ml, 30ml a 50ml.
Buď som dodržal pomery, ktoré som tu napísal, alebo som skúšal pridať viac jedného ako druhého. Po pridaní NaOH som tekutinu zvyčajne scedil a vždy som scedil to, čo som považoval za žltkastý plastický povidón. Kyselinu chlorovodíkovú som vždy pridával pomaly a zvyčajne som počkal, kým tekutina takmer sčernelá. Dobre, teraz už chápem, že NaOH tinktúru zásadí. HCL ju neutralizuje. Stále nerozumiem, čo presne robí peroxid vodíka. Oxiduje ako železo, ale nedokázal som prísť na to, ako. Pri dvoch náhodných pokusoch, ktoré som urobil, som všetky zložky zmiešal náhodne a rýchlo a extrahoval som jód. Ako viem, že to bol jód? Po každom pokuse som zvyšný materiál zahrieval a pozoroval som kondenzáciu jódu. Stále nerozumiem, prečo sa namiesto jódu tvoria hnedasté kúsky. Budem vďačný za akúkoľvek pomoc v tejto veci.