- Language
- 🇪🇸
- Reaction score
- 0
Dzień dobry. Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy konsultacji z ekspertem, odnośnie metod ekstrakcji efedryny z tabletek. Nie jestem pewien, czy metody opisane na tej stronie mogą zadziałać w przypadku tabletek, które posiadam. Mam listę substancji pomocniczych, które zawierają moje tabletki (mam około 300 tabletek zawierających 50 mg chlorowodorku efedryny każda). Substancje pomocnicze to:
-Celuloza mikrokrystaliczna.
-Talc
- stearynian magnezu
- karboksymetyloskrobia sodowa (typ A).
Która metoda ekstrakcji chlorowodorku efedryny byłaby wygodniejsza w przypadku tego składu?
Drugie pytanie dotyczy problemu, jaki miałem z kolbą płaskodenną o pojemności 2000 ml z dwiema szyjkami. Kolba była brudna, a w jej ustach znajdowały się pozostałości po reakcji amalgamatu aluminium. Zakryłem jeden z otworów szklanym korkiem, a kiedy próbowałem go usunąć, korek utknął i nie mogłem go wyjąć. Co mogę zrobić, aby usunąć ten szklany korek bez uszkodzenia kolby? Pozdrawiam i dziękuję.
-Celuloza mikrokrystaliczna.
-Talc
- stearynian magnezu
- karboksymetyloskrobia sodowa (typ A).
Która metoda ekstrakcji chlorowodorku efedryny byłaby wygodniejsza w przypadku tego składu?
Drugie pytanie dotyczy problemu, jaki miałem z kolbą płaskodenną o pojemności 2000 ml z dwiema szyjkami. Kolba była brudna, a w jej ustach znajdowały się pozostałości po reakcji amalgamatu aluminium. Zakryłem jeden z otworów szklanym korkiem, a kiedy próbowałem go usunąć, korek utknął i nie mogłem go wyjąć. Co mogę zrobić, aby usunąć ten szklany korek bez uszkodzenia kolby? Pozdrawiam i dziękuję.