Question Dwa pytania

Cian

Don't buy from me
Member
Language
🇪🇸
Reaction score
0
Dzień dobry. Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy konsultacji z ekspertem, odnośnie metod ekstrakcji efedryny z tabletek. Nie jestem pewien, czy metody opisane na tej stronie mogą zadziałać w przypadku tabletek, które posiadam. Mam listę substancji pomocniczych, które zawierają moje tabletki (mam około 300 tabletek zawierających 50 mg chlorowodorku efedryny każda). Substancje pomocnicze to:
-Celuloza mikrokrystaliczna.
-Talc
- stearynian magnezu
- karboksymetyloskrobia sodowa (typ A).
Która metoda ekstrakcji chlorowodorku efedryny byłaby wygodniejsza w przypadku tego składu?

Drugie pytanie dotyczy problemu, jaki miałem z kolbą płaskodenną o pojemności 2000 ml z dwiema szyjkami. Kolba była brudna, a w jej ustach znajdowały się pozostałości po reakcji amalgamatu aluminium. Zakryłem jeden z otworów szklanym korkiem, a kiedy próbowałem go usunąć, korek utknął i nie mogłem go wyjąć. Co mogę zrobić, aby usunąć ten szklany korek bez uszkodzenia kolby? Pozdrawiam i dziękuję.

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
260
Deals
1
jest wątek o ekstrakcji efedryny z tabletek 😃

sekunda płukania szyi w gorącej wodzie przez trochę powinna się zgubić

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,107
Deals
1
Zalej złącze gorącą wodą i włóż do zamrażarki. Jutro się rozpadnie. 1 kropla wody zamarzająca na ziemi może wywierać większą siłę niż podnośnik samochodowy. Sodium carbomethoxy strch to biały proszek, który rozpuszcza się w wodzie rt i wchłania jej gówniane ilości, tworząc ładną, stabilną emulsję, która spieprzy twoją próbę. To jest winowajca. W wodzie zamienia się w żel

Cian

Don't buy from me
Member
Language
🇪🇸
Reaction score
0
Dzień dobry. Chciałbym wiedzieć, czy istnieje konkretny sposób na usunięcie karboksymetyloskrobi lub zapobieganie jej zepsuciu reakcji. Istnieją różne metody ekstrakcji efedryny. Tabletki mają różne składniki w zależności od marki farmaceutycznej, chociaż niektóre są zbieżne. Czy system ekstrakcji efedryny jest ogólnie taki sam dla większości tabletek, czy też różni się dla różnych substancji pomocniczych?
Metoda ekstrakcji strumieniem pary działa w przypadku substancji pomocniczych w moich tabletkach?

Pytanie o to, jak usunąć szklany korek utknięty w kolbie z pozostałościami reakcji, próbowałem tego z gorącą wodą, mydłem, ale nie zadziałało to dobrze.
Spróbuję metody z zamrażarką, ale może się zdarzyć, że szkło pęknie i zniszczę kolbę.
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.