- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 35
Postępowałem zgodnie z filmem i przeczytałem całą instrukcję, kiedy dotarłem do punktu wstawiania roztworu azotanu rtęci, 5 ml (z 2 g Hg + 15 ml kwasu azotowego 68%), a następnie 1 litr zimnej wody, otrzymałem wynik taki jak na filmie, mętną szarą wodę i trochę folii aluminiowej wypłukanej, jak wspomniano w filmie i instrukcji, zaleca się dodanie większej ilości wody po pierwszym spuszczeniu i powtórzenie procesu spuszczania, więc dodałem kolejny 1 litr zimnej wody.
Nieoczekiwany problem:
1. woda znów stała się mętnoszara i wyglądała na gęstszą niż na początku.
2. potem zaczęły pojawiać się większe bąbelki
3. ma więcej ciepła teraz próbowałem go dotknąć, więc wylewam ponownie i dodaję trzeci 1 litr zimnej wody
4. 3 minuty po wylaniu całej mętnej szarej wody, folia aluminiowa zareagowała i wytworzyła dym pokrywający całe laboratorium, kolba jest tak zimna i ma kropelki wody na powierzchni kolby.
Czy powinienem wlać roztwór P2NP bezpośrednio po pierwszym spuszczeniu mętnej szarej wody? Ponieważ późniejsza reakcja wydaje się podobna do reakcji dodawania P2NP na filmie.
Nieoczekiwany problem:
1. woda znów stała się mętnoszara i wyglądała na gęstszą niż na początku.
2. potem zaczęły pojawiać się większe bąbelki
3. ma więcej ciepła teraz próbowałem go dotknąć, więc wylewam ponownie i dodaję trzeci 1 litr zimnej wody
4. 3 minuty po wylaniu całej mętnej szarej wody, folia aluminiowa zareagowała i wytworzyła dym pokrywający całe laboratorium, kolba jest tak zimna i ma kropelki wody na powierzchni kolby.
Czy powinienem wlać roztwór P2NP bezpośrednio po pierwszym spuszczeniu mętnej szarej wody? Ponieważ późniejsza reakcja wydaje się podobna do reakcji dodawania P2NP na filmie.