Cześć towarzysze,
Potrzebuję pomocy
W tej chwili mam poważny problem z Gamma-Hydroksymaślanem sodu (Na-GHB).
Myślałem, że jestem prawdziwym szefem kuchni, ale teraz dotarło do mnie, że gówno wiem.
Mam metodę, która działa naprawdę dobrze w mniejszych partiach. Ale teraz używam większej objętości WSZYSTKIE moje ghb zmienia kolor na żółty, a nawet ciemnożółty lub nawet pomarańczowy.
Kiedy robię 20L w 1 partii wszystko idzie dobrze. Ale kiedy zwiększam objętość do 50 l lub 70 l, sprawy zaczynają przybierać najgorszy obrót.
Użyte materiały
Garnek ze stali nierdzewnej 100L
Łyżka do serwowania ze stali nierdzewnej
30L Woda destylowana
13,50kg Wodorotlenek sodu
30L GBL (Gamma-butyrolakton)
Mój proces
Do rondla wlewam 25 l wody destylowanej.
Dodaję 11,25 kg wodorotlenku sodu.
Mieszam łyżką, pozwalam, by zaszła reakcja i przykrywam patelnię pokrywką.
Następnego dnia wracam. Sprawdzam temperaturę, jest zimno, więc przygotowuję w osobnej patelni:
5L wody destylowanej
2250 gramów wodorotlenku sodu.
Niech reakcja zachodzi. Ale teraz nie pozwalam jej ostygnąć (za bardzo). Teraz zaczynam dodawać GBL (gamma-butyrolakton). Robię to, aż ogrzeje się do temperatury powyżej 80 stopni Celsjusza. Następnie dodaję tę patelnię do dużej patelni (aby uzyskać trochę ciepła). Patelnia ma teraz 50 stopni Celsjusza. Teraz dodaję cały GBL porcjami i od czasu do czasu mieszam łyżką. W ten sposób utrzymuję temperaturę poniżej 100 stopni Celsjusza. Kiedy robi się zbyt gorąco, czekam chwilę, a następnie, gdy temperatura osiągnie 60 lub 70 stopni Celsjusza, dodaję więcej. Ale kiedy jestem na poziomie 70-80% dodatku GBL, partia zmienia kolor na lekko żółty. To się wytrąca. Kiedy kończę, patelnia wydaje się ciemnożółta, prawie pomarańczowa.
Mam następujące pytania
Co się dzieje?
Jak mogę temu zapobiec?
Czy mogę naprawić te zepsute partie?
Dzięki za przeczytanie, czekam na twoje spostrzeżenia.
Potrzebuję pomocy
W tej chwili mam poważny problem z Gamma-Hydroksymaślanem sodu (Na-GHB).
Myślałem, że jestem prawdziwym szefem kuchni, ale teraz dotarło do mnie, że gówno wiem.
Mam metodę, która działa naprawdę dobrze w mniejszych partiach. Ale teraz używam większej objętości WSZYSTKIE moje ghb zmienia kolor na żółty, a nawet ciemnożółty lub nawet pomarańczowy.
Kiedy robię 20L w 1 partii wszystko idzie dobrze. Ale kiedy zwiększam objętość do 50 l lub 70 l, sprawy zaczynają przybierać najgorszy obrót.
Użyte materiały
Garnek ze stali nierdzewnej 100L
Łyżka do serwowania ze stali nierdzewnej
30L Woda destylowana
13,50kg Wodorotlenek sodu
30L GBL (Gamma-butyrolakton)
Mój proces
Do rondla wlewam 25 l wody destylowanej.
Dodaję 11,25 kg wodorotlenku sodu.
Mieszam łyżką, pozwalam, by zaszła reakcja i przykrywam patelnię pokrywką.
Następnego dnia wracam. Sprawdzam temperaturę, jest zimno, więc przygotowuję w osobnej patelni:
5L wody destylowanej
2250 gramów wodorotlenku sodu.
Niech reakcja zachodzi. Ale teraz nie pozwalam jej ostygnąć (za bardzo). Teraz zaczynam dodawać GBL (gamma-butyrolakton). Robię to, aż ogrzeje się do temperatury powyżej 80 stopni Celsjusza. Następnie dodaję tę patelnię do dużej patelni (aby uzyskać trochę ciepła). Patelnia ma teraz 50 stopni Celsjusza. Teraz dodaję cały GBL porcjami i od czasu do czasu mieszam łyżką. W ten sposób utrzymuję temperaturę poniżej 100 stopni Celsjusza. Kiedy robi się zbyt gorąco, czekam chwilę, a następnie, gdy temperatura osiągnie 60 lub 70 stopni Celsjusza, dodaję więcej. Ale kiedy jestem na poziomie 70-80% dodatku GBL, partia zmienia kolor na lekko żółty. To się wytrąca. Kiedy kończę, patelnia wydaje się ciemnożółta, prawie pomarańczowa.
Mam następujące pytania
Co się dzieje?
Jak mogę temu zapobiec?
Czy mogę naprawić te zepsute partie?
Dzięki za przeczytanie, czekam na twoje spostrzeżenia.