Question Racemizacja

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
Witam,
Natknąłem się na ciekawy artykuł, w którym wspomniany jest temat racemizacji l-metamfetaminy z powrotem do produktu racemicznego. Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie?

Attachments

• wiqLnVGtT7.png
    wiqLnVGtT7.png
    118.2 KB · Views: 387

Evilcarrot2

Don't buy from me
New Member
Reaction score
16
Również to widziałem i chciałbym dowiedzieć się więcej.
Wówczas wszystkie pozostałe l-amf lub l-metamf można by zregenerować do postaci racemicznej i uzyskać kolejne 25% więcej d-anpth lub d-metamf przy tylko 1-krotnej recemitise.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w racemizacji, będzie bardzo mile widziany.

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
Tak, byłoby to bardzo interesujące, zwłaszcza w przypadku większych ilości produktów. Niestety nie znalazłem nic bardziej precyzyjnego, co pozwala mi przypuszczać, że proces jest bardzo złożony lub nieopłacalny.

btcboss2022

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
662
Deals
8
Wydaje się interesujące, próbuję zagłębić się w ten proces, zaktualizuję, jeśli znajdę właściwy sposób ;-)

btcboss2022

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
662
Deals
8
Nie będzie to szybka rzecz, nie mam teraz tyle czasu, ale zrobię to, jestem bardzo uparty hahahah ;-)

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
Cieszę się, że sprawy nabierają tempa, że tak szybko udało się znaleźć sposób. Jestem bardzo przekonany, że znajdziemy sposób. Dziękuję Btcboss2022 za podjęcie się tego projektu :)

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5
Pozostawienie produktu w rozpuszczalniku w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej spowoduje jego racemizację po długim czasie. Rozumiem, co to oznacza, ale jest to opcja.

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
Dziękuję Co oznacza długi czas? Ja bym po prostu spróbował.

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5
Sam tego nie robiłem, słyszałem od kolegi insektoida, który pracował w laboratorium badającym enancjomery, więc nie wiem dokładnie, może są dane o innych związkach, które można ekstrapolować, aby uzyskać bardzo przybliżone oszacowanie.

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
W takim razie dowiem się więcej na ten temat, może coś znajdę. Wielkie dzięki

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5
Myślę, że tak, od tego czasu czytałem na ten temat i wygląda na to, że ciepło i światło napędzają racemizację, jest to koncepcja używana do datowania niektórych miejsc poprzez badanie skamieniałości zwierząt morskich i tym podobnych, zasada polegająca na patrzeniu na % enancjomerów może powiedzieć, ile czasu minęło od śmierci zwierzęcia, ponieważ wiesz, że większość aminokwasów jest używana w systemach biologicznych jako forma lewoskrętna, następnie sprawdzasz, ile aminokwasu dekstrorotarynowego powstało i stamtąd możesz oszacować wiek miejsca, jest to bardzo zgrubnie wyjaśnione, tylko jako dowód koncepcji.Więc myliłem się tylko z lekką częścią :p. Oto kilka źródeł, jedno z nich twierdzi, bezpośredni cytat: W temperaturze 160 °C mieszanina racemiczna osiągana jest w ciągu 10-20 h, podczas gdy w regionach arktycznych (-10 °C) równowaga racemiczna wymaga 1-2 ma.
G.H. Miller, ... S.J. Clarke, w Encyclopedia of Quaternary Science (wydanie drugie), 2013.
Rainer Grün, w Encyklopedia archeologii, 2008

Fenster

Don't buy from me
New Member
Reaction score
32
Zastanawiam się, czy część D musi być obecna jako katalizator?

UWe9o12jkied91d

Don't buy from me
Resident
Reaction score
510
Deals
5

"Racemizacja to reakcja chemiczna, która przekształca aminokwas w jego alternatywny enancjomer lub formę lustrzanego odbicia. Szybkość, z jaką przebiega racemizacja, różni się w zależności od aminokwasów w zależności od zdolności grup R do stabilizacji półproduktu karbanionowego. Pośredni karbanion jest cząsteczką powstającą, gdy boczny łańcuch wodorowy jest wyodrębniany z aminokwasu. W idealnym układzie, po ponownej addycji atomu wodoru do półproduktu karbanionowego, istnieje równe prawdopodobieństwo utworzenia l- i d-aminokwasu, a szybkość reakcji do przodu i do tyłu jest równa. W tych warunkach d/l postępuje od wartości bliskich zeru w nowoczesnych tkankach, aż d/l osiągnie jedność w równowadze racemicznej. Konsekwencją tych warunków jest spowolnienie tempa racemizacji wraz ze wzrostem stopnia racemizacji - charakterystyczny trend krzywoliniowy powstający, gdy stosunek d/l jest wykreślany względem czasu liniowego."

D-aminokwasy są tak rzadkie w przyrodzie, że ludzie myśleli, że nawet nie istnieją, więc większość żywych istot używa tylko L-aminokwasów w 100% proporcji i nadal racemizują z czasem.

Acab1312

Don't buy from me
Resident
Language
🇩🇪
Reaction score
84
Ogólna procedura dla eksperymentów racemizacji. A
0,06 M roztwór aminy (100 mg) i tiolu (1,2 lub 0,2 ekwiwalentu)
w benzenie refluksowano przez 2 h (warunki stechiometryczne) lub 7 h (warunki katalityczne).
h (warunki katalityczne) w obecności AIBN (całkowita ilość
AIBN (całkowitą ilość 20% molowych AIBN podzielono na trzy równe
porcje (gdy czas reakcji > 2 h), które dodawano sukcesywnie co 2 h). Po zatężeniu pozostałość rozcieńczono
HCl (1 M), a roztwór przemyto Et2O. Faza wodna
Fazę wodną roztworzono na bazie nasyconego węglanu sodu
i ekstrahowano Et2O. Czysta amina została wyizolowana po
suszeniu na MgSO4 i zatężeniu.