Question Kwas propionowy w reakcji haloformowej

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Czy ktoś ma dobre tłumaczenie na ten temat?

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Znaleźliśmy jeszcze łatwiejszy sposób...

Dodaj 500 ml 2M HCl do 2M roztworu propionianu sodu lub wapnia, aby otrzymać 1L 1M kwasu propionowego.

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Utlenianie propionaldehydu w fazie ciekłej tlenem atmosferycznym do kwasu propionowego w obecności propionianu manganu(II) jako katalizatora

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Sto gramów (125 cm3, 1,7 mola) alkoholu n-propylowego o temperaturze p.p. 96-96,6° umieszczono w kolbie okrągłodennej o pojemności 2 litrów z trzema szyjkami, wyposażonej w mieszadło z uszczelnieniem rtęciowym (uwaga 1), lejek wkraplający i 60-centymetrowy skraplacz bańkowy (uwaga 2) ustawiony pod kątem 45°. Przez skraplacz przepływa woda o temperaturze 60°. Skraplacz ustawiony do destylacji w dół jest podłączony do górnej części pierwszego skraplacza. Przez drugi skraplacz przepływa zimna woda. Za pomocą adaptera dolny koniec drugiego skraplacza jest przymocowany do odbiornika, który jest chłodzony wodą z lodem.
Alkohol w kolbie jest podgrzewany do wrzenia, mieszany, a następnie przez wkraplacz dodawana jest mieszanina 164 g (0,56 mola) dichromianu potasu, 120 cm3 stężonego kwasu siarkowego (2,2 mola) i 1 l wody. Dodawanie trwa około trzydziestu minut, a w tym czasie zawartość kolby jest utrzymywana w stanie silnego wrzenia. Po dodaniu całej mieszaniny utleniającej, zawartość kolby gotuje się przez piętnaście minut w celu oddestylowania ostatniego aldehydu. Aldehyd propionowy, który zbiera się w odbieralniku, suszy się za pomocą 5 g bezwodnego siarczanu sodu i destyluje frakcyjnie. Wydajność aldehydu propionowego wrzącego w temperaturze 48-55° i mającego współczynnik załamania światła 1,364 (Uwaga 3) wynosi 44-47 g (45-49 procent obliczonej ilości).

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
@Frit Buchner straciłem na tym, że nie mogę tego nigdzie kupić, wydaje się to trudne do zsyntetyzowania i płacenia 100-180 dolarów za 1lt.

jak podczas bąbelkowania tlenu przez propionaldehyd nie wiadomo, kiedy to się skończy lub ewentualnie znać %?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,260
Deals
1
Jest reakcja Buchnera. Zaczyna się od umieszczenia przez ciebie bitcoinów w depozycie, a następnie mechanizm polega na tym, że ja umieszczam je w priorytetowej skrzynce pocztowej w miejscu, w którym możesz je ukraść z ganku lub czekać jak prześladujący lokaj z maską narciarską w ręku, aby poderwać listonosza, gdy próbuje dostarczyć je facetowi, z którym umawiała się twoja siostra. Następnie należy ugasić nadmiar soli, naciskając przycisk uwalniający ciasto.
MatGSrOvMc

Możesz też kupić go na Amazonie. Tak właśnie zrobiłem. Dzisiaj znowu szukałem czegoś przydatnego do zrobienia z nim. Propanian sodu? ZROBIĆ ESTER!? Nie pamiętam, ile za niego zapłaciłem, ale pamiętam, że był zbyt tani, żebym chciał go zrobić.

pachemguy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
21
Reakcja z chlorkiem benzalu z otrzymaniem chlorku propanu, a następnie reakcja z benzenem z otrzymaniem ketonu.

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Moim podejściem był propanian wapnia lub sodu z kwasem siarkowym, ale trudno było uzyskać kwas

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Hmm tak, widzę, że na pewno nie zostanie to dostarczone do Wielkiej Brytanii 🫡