Baza kluczy PGP

ney10

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Dobry wieczór wszystkim.

Obecnie szukam informacji na temat PGP, a dokładniej na temat wyszukiwania informacji za pomocą "bazy kluczy". Niedawno rozmawiałem z bardzo interesującymi ludźmi, którzy byli w stanie zidentyfikować adres e-mail wyłącznie na podstawie odcisku palca PGP. Do swoich badań wykorzystali bazę kluczy, która zawiera listę odcisków palców PGP.

Nie jestem jednak zbyt dobrze zaznajomiony z pojęciem "bazy kluczy". Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak to dokładnie działa? Jakie są zalety i ograniczenia tej metody wyszukiwania informacji?

Jeśli masz przykłady "keybase" lub zasoby, które możesz mi polecić, aby dowiedzieć się więcej, byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc i porady.

41Dxflatline

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Solutions
1
Reaction score
158
Podczas tworzenia klucza PGP możesz dołączyć do niego swój adres e-mail, jeśli chcesz. Możesz także przesłać swoje klucze publiczne na publiczny serwer kluczy.

Nie prowadziłeś dyskusji z interesującymi ludźmi prowadzącymi "badania". To są normalne funkcje pgp. Nie używałeś GnuPG? Wystarczy przeczytać instrukcję.

cubesquare

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
104
Bardzo złym pomysłem jest a) dołączanie wiadomości e-mail do klucza PGP i b) ładowanie jej na publiczny serwer.

Chodzi mi o to, czy chcesz, aby to było tajne, czy nie?

HustlerFox

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
49
Każdy, kto wie, jak działa pgp, może to zrobić... i to naprawdę bardzo głupi pomysł, aby dołączyć pocztę do swojego klucza....