Potrzebujesz pomocy z syntezą P2P - cyjanek sodu?

Needtolearn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
27
Cześć, na początku chciałbym podziękować ludziom, którzy stworzyli to forum i utrzymują wiedzę przy życiu na świecie. Spędziłem ostatnie kilka lat szukając sposobu na zrobienie P2P od podstaw i wymyśliłem tę listę i przepis. Moim głównym problemem jest to, że mieszkam w kraju, w którym pasta do zębów, mydło i detergenty to w zasadzie wszystkie chemikalia, których posiadanie jest legalne. więc wydaje mi się, że całkowita synteza jest jedyną drogą, jaką mogę obrać.

Ze wszystkich moich lektur będę w stanie zebrać / zrobić wszystkie chemikalia z tej listy. ale kiedy przygotowałem cyjanek sodu, nie był on w pobliżu czystości potrzebnej do reakcji z chlorkiem benzylu. postępowałem zgodnie z metodą Nurdrage =.

Więc moje pytanie brzmi: jak mogę zrobić czysty (98%) cyjanek sodu lub oczyścić surowy cyjanek sodu z powyższego filmu, aby uzyskać cyjanek benzylu? A może nawet lepiej, czy istnieje sposób, w jaki w ogóle nie mogę zrobić cyjanku. Absolutnie nienawidzę faktu, że będę z nim pracować.

Każdy, kto zobaczy tę listę, zrozumie również, że jest to znaczna ilość chemikaliów do wytworzenia 1,3 kg P2P, które zostaną wykorzystane do wytworzenia 1 kg siarczanu amfetaminy. Problemem dla mnie jest teraz to, że całkowity koszt dla mnie w moim kraju wyniesie około 3200 USD (za P2P) i 1200 USD za przekształcenie P2P w siarczan amfetaminy. (4400 USD/Kg)

Wszelkie porady dotyczące obniżenia kosztów i być może krótszych ścieżek będą mile widziane. "Przepis" i lista chemikaliów są wymienione poniżej

Fenyl-2-propanon z cyjanku benzylu

alfa-fenyloacetonitryl

Roztwór etanolanu sodu przygotowuje się z 60 g (2,6 mol) czystego sodu i

700 ml 100% alkoholu (wysuszonego nad tlenkiem wapnia lub sodu) w kolbie okrągłodennej o pojemności 2000 ml wyposażonej w chłodnicę zwrotną. Do gorącego roztworu dodano mieszaninę

234 g (2 mole) czystego cyjanku benzylu "C₆H₅CH2CN" i

264 g (3 mole) suchego octanu etylu "CH₃CH₂OCCH₃" (suszonego przez 30 minut nad P2O5, a następnie destylowanego). Mieszaninę dokładnie wytrząsa się, skraplacz zamyka się rurką z chlorkiem wapnia, a roztwór ogrzewa się na łaźni parowej przez dwie godziny, a następnie odstawia na noc.

Następnego ranka mieszaninę miesza się drewnianym prętem w celu rozbicia grudek, chłodzi w mieszaninie zamrażającej do -10°C i utrzymuje w tej temperaturze przez dwie godziny.

Sól sodową zbiera się na 6-calowym lejku Buchnera i przemywa czterokrotnie 250 ml porcjami eteru. Placek filtracyjny jest praktycznie bezbarwny i odpowiada 250-275 g suchej soli sodowej lub 69-76% obliczonej zawartości.

Połączone filtraty umieszcza się w mieszaninie zamrażającej, aż będą mogły być przetwarzane zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Sól sodową nadal zwilżoną eterem rozpuszcza się w 1,3 litra wody destylowanej w temperaturze pokojowej, roztwór schładza się do 0°C, a nitryl wytrąca się przez powolne dodawanie, z energicznym wstrząsaniem, 90 ml lodowatego kwasu octowego, podczas gdy temperatura jest utrzymywana poniżej 10°C.

Osad oddziela się przez filtrację ssącą i przemywa czterokrotnie na lejku 250 ml porcjami wody. Wilgotny placek o masie około 300 g odpowiada 188-206 g (59-64%) suchego bezbarwnego alfa-fenyloacetoacetonitrylu, mp 87-89°C.

Fenylo-2-propanon

350 ml stężonego kwasu siarkowego
umieszcza się w kolbie o pojemności 3000 ml i chłodzi do -10°C. Całkowitą pierwszą porcję wilgotnego alfa-fenyloacetoacetonitrylu otrzymanego zgodnie z powyższą procedurą (odpowiadającą 188-206 g lub 1,2-1,3 mola suchego produktu)

dodaje się powoli, wstrząsając, utrzymując temperaturę poniżej 20°C (jeśli stosuje się czysty suchy alfa-fenyloacetoacetonitryl, do kwasu siarkowego należy dodać połowę jego masy wody, w przeciwnym razie na łaźni parowej nastąpi zwęglenie).

Po dodaniu wszystkich składników kolbę ogrzewa się na łaźni parowej do całkowitego rozpuszczenia, a następnie jeszcze przez pięć minut.

Roztwór schładza się do temperatury 0°C, szybko dodaje 1750 ml wody, a kolbę umieszcza się na energicznie wrzącej łaźni wodnej i ogrzewa przez dwie godziny, od czasu do czasu wstrząsając.

Keton tworzy warstwę i po schłodzeniu jest oddzielany, a warstwa kwasu ekstrahowana 600 ml eteru. Warstwy oleju i eteru przemywa się kolejno

100 ml wody, eter łączy się z olejem i suszy nad 20 g bezwodnego siarczanu sodu. Siarczan sodu zbiera się na filtrze, przemywa eterem i odrzuca. Eter jest usuwany z filtratów, a pozostałość destylowana ze zmodyfikowanej kolby Claisena z bocznym ramieniem frakcjonującym o długości 25 cm.

Zbierana jest frakcja wrząca w temperaturze 110-112°C pod ciśnieniem 24 mmHg; waży ona 125-150 g (77-86% ilości teoretycznej).

Natrium metall (1)
MengdeNorsk NavnEngelsk navnFormel
1600gNatriumhydroksydWodorotlenek soduNaOH
500gMagnez metalicznyMagnezMG
1LDioksanDioksanC4H8O2
= 600g Natrium metal= 600g Sód metaliczny

Natriumcyjanid (NaCN) Cyjanek sodu 98 % (2)
8800gNatriumhydroksydWodorotlenek soduNaOH
3520gMocznikUreeaCON₂H₄
960gKarbonWęgielC
10 LMetanolMetanolCH3OH
8480gWodorowęglan soduWodorowęglan soduNaHCO₃
=1,6 kg Cyjanek natrium=1,6 kg Cyjanek sodu

Benzylokloryd (C3H3CH2CI) - chlorek benzylu (3)
2300gNatriumhydroksydWodorotlenek soduNaOH
3400gTørr ToluenToluenC7H8
= 3125g Chlorek benzylu= 3125g Chlorek benzylu

Benzylocyjanid (C6H5CH2CN) - Benzylocyjanek (4)
1600gNatriumcyjanid 98 % (2)Cyjanek soduNaCN
3125gBenzylklorid (3)Chlorek benzyluC6H5CH2Cl
900mlDestillert VannWoda destylowanaH2O
3,5LEtanol 100% (Sprit)EtanolC2H5OH
= 2343g Benzylocyjanek= 2343g Benzylocyjanek

Tørr Etylacetat (CH₃CH₂OCCH₃) Bezwodny octan etylu (5)
2,9LEtylacetatOctan etyluCH₃CH₂OCCH
260gFosforopentoksydPentatlenek fosforuP2O5
= 2,7L Tørr Etylacetat = 2,7L Bezwodny octan etylu

Iseddik ( CH₃COOH ) Lodowaty kwas octowy (6)
1,3kgNatriumacetatOctan soduC2H3NaO2
1950mlSvovel SyreKwas siarkowyH2SO4
= 900ml iseddik= 900ml lodowatego kwasu octowego

P2P- Fenylaceton (C6H5CH2COCH3) - Fenyloaceton
600g (26mol)Natrium metal (1)Sód metalicznyNA
7LEtanol 100% (Sprit)EtanolC2H5OH
1,5kg

Kalsiumklorid (7)

Chlorek wapniaCaCl2
2,4L (20mol)

Benzylocyjanek (2,3,4)

BenzylocyjanidC6H5CH2CN
2,7L (30mol)Etylacetat (5)Octan etyluCH₃CH₂OCCH
8L D vannDestillert VannWoda destylowanaH2O
6LEter dietylowy (8)Eter dietylowy(C2H5)2O
500g

Siarczan sodu (9)

Siarczan soduNa2SO4
900mlIseddik (6)

Kwas octowy lodowaty

CH₃COOH
3,5LSvovel Syre (10)Kwas siarkowyH2SO4

= 1300g Fenylaceton

C₆H₅CH₂COCH₃

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,868
Deals
1
Istnieją dwa sposoby dalszego oczyszczania NaCN.
  • Bezpieczny, powolny sposób: przekształcenie zanieczyszczonego NaCN w błękit pruski, odfiltrowanie go z roztworu, kalcynacja błękitu pruskiego za pomocą stopionego wodorotlenku sodu w celu ponownego przekształcenia go w NaCN i oczyszczenie go poprzez rekrystalizację z etanolu i wody.
  • Niebezpieczny, szybki sposób: przekształcenie NaCN w błękit pruski, a następnie dodanie stężonego kwasu siarkowego i delikatne podgrzanie kolby w celu oddestylowania powstałego HCN i umieszczenia go w schłodzonym alkoholowym roztworze NaOH (dobrym wyborem jest metanol). Ponieważ ta droga wymaga pracy z gazowym HCN, nie należy tego robić, chyba że ma się doświadczenie i bezwzględnie należy to robić na zewnątrz lub w zadymionym pomieszczeniu. Zanieczyszczony NaCN zawiera zwykle cyjanian sodu, który w kontakcie z silnym kwasem uwalnia kwas izocyjanowy, który może zanieczyścić destylat, ale także zawiera dużo węglanu sodu, który w reakcji z kwasem uwalnia dwutlenek węgla, który reaguje z wodorotlenkiem sodu i ponownie tworzy węglan sodu, zanieczyszczając produkt końcowy.

Needtolearn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
27
Dziękuję bardzo. Z góry przepraszam, że jestem nieco opóźniony i zadaję wiele pytań, ale jest tak wiele możliwych dróg, ale wszystkie z nich zawierają co najmniej jedną lub więcej substancji chemicznych, które są prawie niemożliwe do zdobycia. Chciałbym jednak wypróbować regent Grignarda, ale nie jestem w stanie zdobyć suchego lodu, ponieważ jest to substancja kontrolowana w moim kraju. Mogę kupić suchy lód do wydmuchiwania "piasku" (małe granulki stałego Co2), ale jest to trochę drogie i ostatnio sprawdzałem, że minimalne zamówienie to coś głupiego, jak 600 kg/zamówienie.

Jak można utlenić toluen, aby uzyskać benzeldehyd? Jeśli ta metoda daje wysoką wydajność, to mogę zrobić P2NP i użyć go zamiast tego. Azotan sodu jest niemożliwy do kupienia (mogę kupić sól do dojrzewania mięsa z 3% azotanu w środku), ale jest to również głupio drogie i o ile wiem, niemożliwe byłoby oddzielenie soli? Oznacza to, że jeśli nie będę w stanie stworzyć aparatury i zrobić własnej, jedyną opcją uzyskania go będzie przemyt z innego kraju, co oznacza, że zamiast tego mogę po prostu przemycić gotowy produkt.

"Bezpieczny, powolny sposób: przekształcić zanieczyszczony NaCN w błękit pruski, odfiltrować go z roztworu, kalcynować błękit pruski za pomocą stopionego wodorotlenku sodu, aby ponownie przekształcić go w NaCN, i oczyścić go przez rekrystalizację z etanolu i wody".

Znalazłem to online. Nie rozumiem, jak to zadziała. a jeśli ta metoda zadziała - czy nie byłoby łatwiej / sensowniej kupić błękit pruski od firmy? o ile wiem, jest to barwnik tekstylny, więc nie powinien być ograniczonym środkiem chemicznym? czy ktoś tutaj wie, czy błękit pruski znajduje się na listach obserwacyjnych?

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
2,868
Deals
1
Witam, nie sądzę.
Uwolnienie nie jest wcale gwałtowne. Ligandy cyjankowe są bardzo mocno związane z żelaznymi rdzeniami. Jeśli chcesz uwolnić HCN z tego związku, musisz dodać go do rozcieńczonego kwasu siarkowego (około 30%) i podgrzać. W takim przypadku HCN jest uwalniany, ale nawet wtedy dzieje się to powoli. Wysokie stężenie kwasu fosforowego najprawdopodobniej również uwolni HCN, ale to również będzie wymagało podgrzania.

Przepuszczanie HCN przez wodny roztwór NaOH lub KOH nie daje cyjanku po odparowaniu roztworu do sucha. Duża część HCN jest ponownie uwalniana w takich warunkach, a w najlepszym przypadku otrzymujemy wysoce alkaliczną mieszaninę NaCN/NaOH. Wystąpią również reakcje uboczne, w których HCN/CN(-) jest utleniany i najprawdopodobniej otrzymasz brązowe gówno.

Można spróbować otrzymać NaCN z etanolu lub metanolowego roztworu NaOH.

Uwaga, praca z HCN jest WYJĄTKOWO niebezpieczna. Już 50 mg tego gazu może powalić na kolana! Jeśli nie masz dużego doświadczenia w pracy ze skomplikowaną aparaturą chemiczną, NIE WYTWARZAJ HCN, jak sugerowałeś.

Miej w pobliżu zestaw antidotum (azotan amylu, IIRC tiosiarczan sodu z pewną ilością azotynu również działa) i nigdy nie pracuj sam z HCN. Należy również wiedzieć, jak w razie potrzeby zastosować antidotum. Przestudiuj to przed wykonaniem jakiejkolwiek pracy z HCN, zarówno ty, jak i druga osoba, która jest w pobliżu.

Last edited by a moderator:

Needtolearn

Don't buy from me
New Member
Reaction score
27
Dziękuję za odpowiedź. używam ciśnieniowego systemu oddechowego z kombinezonem z nadciśnieniem. a "pudełko / pomieszczenie" reakcyjne jest również w podciśnieniu z głupim nadmiarowym przepływem powietrza, który prowadzi do systemu filtracji. ale szukałem innych sposobów na przeprowadzenie syntezy, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na chemikalia, w tej chwili objętość potrzebna do wyprodukowania 1 kg jest zbyt duża. najniższa obecnie obliczona waga wszystkich chemikaliów, w tym kwasów, wynosi teraz 67 kg, aby wyprodukować 1 kg amfetaminy.