Czy moja procedura syntezy Mefedronu jest prawidłowa?

Brambus

Don't buy from me
Resident
Reaction score
1
Witam wszystkich, pracowałem nad następującą procedurą, mając nadzieję, że dobry chemik przeczyta ją i da mi notatkę, jeśli jest niepoprawna, dziękuję!

Procedura syntezy

1. 100 g 2-bromo-4'-metylopropiofenonu wlewa się do naczynia reakcyjnego.

2. Do kolby wlewa się 400 ml DMF. Włącza się górne mieszadło i ogrzewa mieszaninę reakcyjną do temperatury 40°C.

3. Gdy temperatura osiągnie 40°C, do mieszaniny reakcyjnej wlewa się 80 ml HCL metyloaminy i miesza przez 20 minut.

4. Minęło 20 minut. Następnie do mieszaniny reakcyjnej wlewa się 1 l zimnej wody destylowanej (temperatura pokojowa) i miesza przez kilka minut.

5. Do cylindra wlewa się 500 ml octanu etylu (EA). Mieszać przez 1-2 minuty.

6. Następnie mieszadło jest zatrzymywane, mieszanina jest dzielona na dwie warstwy.

7. Górny ekstrakt podstawowy z EA wlewa się do zlewki.

8. Do mieszaniny reakcyjnej dodaje się bezwodny aceton w ilości 500 ml i kwas solny (HCl 48%) kroplami (w lejku ociekowym) (do dalszej krystalizacji) przy stałym mieszaniu do osiągnięcia pH 4-5.

9. Pozostawić mieszaninę do wytrącenia.

10. Następnie mieszaninę umieszcza się w zamrażarce na co najmniej 24 godziny w celu lepszej krystalizacji.

11. Mefedron jest filtrowany przy użyciu próżni.

12. Produkt przemywa się zimnym acetonem do uzyskania białej barwy.

13. Po wysuszeniu wlewa się roztwór IPA (alkohol izopropylowy) + woda (30:70).

14. Produkt pozostawia się na kilka dni do rekrystalizacji.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,245
Deals
1
Właśnie sprawdziłem pH 2-b-4-mp. 5,5 nie wydaje mi się, aby deprotonowało HCL na chlorku metyloamoniowym. Nie jestem chemikiem, ale czy ta reakcja z CH³NH²HCL nie wymaga NaOH lub innej silnej zasady do uwolnienia metyloaminy? 48% HCL wydaje się strasznie gorący do bezpośredniego użycia, obliczyłem 13mol (/L). Metyloamina HCL jest ciałem stałym, więc 80 ml jest strasznie niejednoznaczne. 80ml jakiego mol. Siła? Nie sprawdzałem rozpuszczalności, ale wiem, że metyloamina gazowa może osiągnąć tylko 50% w/w w wodzie

Last edited:

Brambus

Don't buy from me
Resident
Reaction score
1
Dziękuję za odpowiedź, dobre punkty, a także dobrze wiedzieć, że metyloamina może osiągnąć tylko 50% wagowych w wodzie, właśnie pracowałem nad czymś pokrewnym!

Berlin777

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇬🇧
Reaction score
169
Deals
25
Jak uzyskać HCl 48%?

Brambus

Don't buy from me
Resident
Reaction score
1
Mój dostawca w Polsce może go zdobyć, ale i tak pójdę zgodnie z zaleceniami i wybiorę niższy procent.

PersonVPN

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
53
1) Bro !) Chlorowodorek metyloaminy i 40% wodny roztwór metyloaminy to zupełnie inne substancje! :)
Dlatego, zgodnie z twoim schematem, nic ci nie wyjdzie!
Ta strona zawiera szczegółowy film o tym, jak zrobić to dobrze
2) Nigdy wcześniej nie widziałem kwasu solnego 48% :) :) :)
48% Istnieje kwas bromowodorowy, ale jest drogi. 37% w zupełności wystarczy.
3) Uważnie przestudiuj wideo. Pomoże ci to uniknąć wielu błędów.
4) DMF bardzo, bardzo, toksyczny i ma silny wpływ na serce! Lepiej wziąć DMSO! Ponadto jest dostępny w wolnej sprzedaży

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem! :) :) :)

spongebomb

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
5
@PersonVPN
w punkcie 4) ilości pozostają takie same w przypadku DMSO (jak na przykład w przypadku NMP)?

PersonVPN

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
53
Nie będzie żadnej różnicy w reakcji, nawet jeśli weźmiesz 200-300 lub 400 ml (DMSO; NMP )
Po prostu ze względu na mniejszą objętość, RM będzie się bardziej nagrzewać! I trzeba będzie intensywniej chłodzić.
Zdecydowanie nie polecam wlewania całego roztworu wodnej metyloaminy do mieszaniny rozpuszczalnika i ketonu na raz!
Na początku dodaj nie więcej niż 20% metyloaminy do RM.
W przeciwnym razie czeka nas przykre doświadczenie i sprzątanie miejsca pracy.:) :) :)
UWAGA !!!
UWAGA !!!

Nie przeprowadzaj eksperymentów z bromowaniem lub BK4 w obszarze mieszkalnym!!!
W przeciwnym razie lachrimatory będą o sobie przypominać przez długi czas :) :) :) :)

Berlin777

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇬🇧
Reaction score
169
Deals
25
3. powinno to być 200 ml MA 40% lub 150 g MA HCl.

PersonVPN

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
53
Myślę, że TS po prostu nie rozumie różnicy między 40% wodnym roztworem MA, a MA HCL (chlorowodorkiem)
Być może poniższy link pomoże mu zrozumieć różnicę:

View previous replies…

Berlin777

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇬🇧
Reaction score
169
Deals
25
Albo mógłby po prostu zastosować moją metodę, która jest opublikowana na forum, zamiast komplikować sprawę.

Brambus

Don't buy from me
Resident
Reaction score
1
@Berlin777 Jestem bardzo zainteresowany twoją metodą, ale nie mogę jej znaleźć, czy mógłbyś udostępnić mi link?

Berlin777

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇬🇧
Reaction score
169
Deals
25
http://bbzzzsvqcrqtki6umym6itiixfhni37ybtt7mkbjyxn2pgllzxf2qgyd.onion/threads/4-mmc-synthesis.9187/
Nie wiem dlaczego, ale strona się nie ładuje
Najpierw należy przygotować roztwór NaOH, 100 g rozpuścić w 200 ml wody, poczekać, aż ostygnie, a następnie dodać do kolby z rozpuszczonym ketonem, a następnie zacząć dodawać MA HCl małymi partiami, aby utrzymać temperaturę w odpowiednim zakresie.

Brambus

Don't buy from me
Resident
Reaction score
1
Dziękuję, to brzmi prosto i praktycznie! Myślę, że ilości NAOH i wody, których użyłeś, dotyczą 1 kg 2B4M? I wykonujesz ten proces podczas syntezy w naczyniu reakcyjnym, jeśli dobrze rozumiem?

Berlin777

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇬🇧
Reaction score
169
Deals
25
Oto proporcje, których używam:
BK4 - NaOH 1:1
BK4 - MA HCl 1:1,5