Question Jak zmontować generator gazu HCI

MrCook

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Mam pewien problem z generatorem gazu, próbowałem to wygooglować, ale nie znalazłem niczego, co mogłoby się przydać, więc proszę was o pomoc w złożeniu generatora gazu HCI.

T0lek511

Don't buy from me
Resident
Reaction score
86
Deals
1
Upuszczenie kwasu siarkowego na chlorek sodu spowoduje powstanie gazu HCl

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,108
Deals
1
2 dzbanki 2 pokrywki 2 węże. 2 otwory w jednej pokrywie, 1 otwór w drugiej. 2 węże zamontowane płytko w pokrywie z 2 otworami. Wężyk na dnie pokrywki z jednym otworem. Sól w butelce z pokrywką z 2 otworami. H²SO⁴ w butelce z pokrywą z jednym otworem. Luźna końcówka węża trafia do mieszaniny reakcyjnej. Ściśnij butelkę z kwasem siarkowym, kwas przepłynie przez wąż do soli. Wydziela się gaz Hcl, który przechodzi przez drugą rurkę do mieszaniny reakcyjnej. Gdy przestanie dymić, wyciśnij więcej kwasu do soli

arcticwindow

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Biorąc pod uwagę, że H2SO4 nie jest już powszechnie dostępny od czasu zakazu UE, nie jest to metoda bardzo OTC ... Upuść stężony HCl (> 30%) na CaCl2 i zastosuj ciepło. Spowoduje to wytworzenie HCl. 1 kg 30% HCl + 1 kg granulowanego bezwodnego CaCl2 wygeneruje około 150 g gazu HCl. Wydajność nie jest tak dobra jak w przypadku H2SO4 (~40% vs 80%), ale CaCl2 jest łatwo dostępny i w przeciwieństwie do H2SO4 można go łatwo zregenerować po procesie. Wystarczy włożyć go do pieca o temperaturze 200°C na kilka godzin i będzie gotowy do następnego procesu. Więc kup 50 kg tego raz i nigdy nie kupuj ponownie... wszystko, co musisz wtedy kupić, to tani HCl ze sklepu z narzędziami.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,108
Deals
1
Minęło trochę czasu, odkąd to napisałem. Jest z tym mały problem, a mianowicie nie suszysz gazu, więc będziesz wlewał trochę wody do RM. Obecnie montuję zestaw szklanych naczyń, aby to zrobić, a ostatnim elementem jest zimna pułapka z kwasem siarkowym, który osusza gaz. Kwas siarkowy jest łatwo dostępny w Stanach Zjednoczonych, ale w UE jest również łatwo dostępny w starych akumulatorach samochodowych. Będziesz musiał go trochę oczyścić, ale czasami potrzebujesz tylko tego, czego potrzebujesz, więc musisz myśleć nieszablonowo.
.

arcticwindow

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Właśnie dlatego zamieściłem lepszą alternatywę dla UE. Z pewnością konieczność zebrania podwójnej ilości HCl (który i tak jest dostępny w sklepach z narzędziami za niską cenę) przebija dojenie starych akumulatorów samochodowych. Nie wspominając o tym, że NOWE akumulatory samochodowe mają około 40% stężenia H2SO4, w starych akumulatorach samochodowych ta wartość będzie jeszcze niższa. Tak więc nie tylko produkcja i odzyskiwanie tych akumulatorów samochodowych będzie bardzo pracochłonne, ale stanie się o wiele gorsze, gdy zdasz sobie sprawę, że musisz również przetworzyć ten H2SO4, aby uzyskać wysoką czystość. Destylacja frakcyjna doprowadzi nas tylko tak daleko, zanim kwas siarkowy stanie się azeotropowy z pozostałą wodą... około 70% bez dodatkowych wysiłków. Ale dla generatora HCl nie jest to wystarczająco skoncentrowane.

Więc jeśli nie masz swobodnego dostępu do H2SO4 w Europie, generator HCl/CaCl2 jest zdecydowanie lepszą opcją po tej stronie stawu.