Question Synteza efedronu z użyciem nadtlenku wodoru

theone

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1
Witam, czy ktoś mógłby sprawdzić, czy utlenianie efedryny do metkatynonu (''efedronu'') za pomocą H2O2 działa.Dziękuję bardzo

serialz

Don't buy from me
Resident
Reaction score
35
"Roztwór składający się z 0,99 g dichromianu sodu i 1,33 g stężonego kwasu siarkowego rozpuszczonych w 4,46 ml wody dodaje się powoli, mieszając, do 1,65 g l-efedryny rozpuszczonej w 4,7 ml wody i 0,52 ml stężonego kwasu siarkowego w temperaturze pokojowej. Mieszaninę miesza się w temperaturze pokojowej przez kolejne 4-6 godzin, a następnie alkalizuje roztworem wodorotlenku sodu. Wodną mieszaninę ekstrahuje się dwiema objętościami chloroformu, a następnie dwiema objętościami eteru. Organiczne ekstrakty zawierające wolną zasadę l-metkatynonu łączy się, poddaje działaniu nadmiaru suchego chlorowodoru i odparowuje rozpuszczalniki. Pozostały chlorowodorek l-metkatynonu miesza się z eterem naftowym, zbiera i oczyszcza przez rozpuszczenie w etanolu i ponowne wytrącenie eterem; mp 182-184°C."
Źródło

Z nadtlenkiem wodoru wydaje mi się to skomplikowane.

Jedyne, o czym czytałem, to że ktoś użył "metody" z mikrofalówką. Ale nic nie uzyskał.
Źródło

Wydaje mi się, że łatwiej jest użyć zakwaszonych soli chromu VI lub jeszcze lepiej nadmanganianu potasu.