Tak, właśnie tej drogi próbowałem. Ta sama strona z rodem. To było kilka lat temu podczas pandemii, kiedy byłem trochę szalony z powodu całego wolnego czasu w moim laboratorium i brałem jak najwięcej narkotyków, jak na to, że byłem dość daleko, muszę przyznać, że poszło mi całkiem nieźle (teraz nie biorę już żadnych twardych narkotyków)... Ale chodzi mi o to, że nie pamiętam dokładnie, czy były jakieś wariacje, wiem tylko, że to był ten proces, którego iterację wykonałem w moim laboratorium. Wszelkie wprowadzone modyfikacje były po prostu dostosowaniem do sprzętu, którym dysponowałem. Czystość efedryny, którą miałem, była być może wątpliwa, a miałem jej może tylko gram. Problem pojawił się, gdy próbowałem ją oczyścić, a ponieważ jest to katynon i ma karbonyl, jest rozpuszczalna zarówno w wodzie, jak i w rozpuszczalnikach niepolarnych. przy niewielkiej ilości, którą miałem, w zasadzie straciłem wszystko podczas ekstrakcji A/B.... Zanim wymyśliłem, jak wyekstrahować efedrynę z 75% skutecznością, byłem już na metodzie...
Nadmanganian jest dość intensywny, a sposób z odczynnikiem Jonesa był lepszy. Pamiętam, że tak myślałem. Byłem w stanie uzyskać coś z odczynnikiem Jonesa, który był znacznie większy niż nadmanganian... ponieważ MUSISZ oczyścić, każdy pozostały nadmanganian prowadzi do intensywnego uszkodzenia mózgu... i może to było to.
Droga odczynnika Jonesa również nie jest pozbawiona pułapek, w tej metodzie wspomina się o tej białej lub czerwonej "masie tworzącej się, która jest oznaką znacznie zmniejszonej wydajności" .... Nie udało mi się tego uniknąć, ale nadal mam trochę. Jednak znowu robię to w 20 ml probówce z gramem na raz jako ciężki użytkownik narkotyków... więc..... Utlenianie grupy hydroksylowej w pozycji benzylowej (co robimy) jest dość łatwe z tego, co rozumiem (jego redukcja do mety jest notorycznie trudna), więc mogą istnieć bardziej przyjazne łagodniejsze środki utleniające, które nie były dobrze znane w czasach rodu... rzeczy takie jak chlorochromian pirydyni (PCC). ale nie mam pojęcia o żadnej z tych możliwości, aby być uczciwym.....