Question Przyłączanie grupy fenylowej do piperydonu?

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
Chcę sprawdzić, czy mogę użyć NPP do utworzenia 4-fenylopiperydyny, ale muszę zasadniczo przejść od piperydonu i dołączyć grupę fenylową, a nie mam pojęcia, jak to zrobić.

fidelis

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
386
"N-fenylo-4-piperydynon (NPP) jest związkiem chemicznym, który może być modyfikowany poprzez syntezę organiczną. Przyłączenie grupy fenylowej do NPP obejmuje reakcję chemiczną znaną jako acylacja Friedela-Craftsa.

W tej reakcji grupa fenylowa (-C6H5) może zostać przyłączona do atomu azotu pierścienia piperydynonu w NPP. Proces ten zazwyczaj wymaga użycia odczynnika zawierającego fenyl, takiego jak benzen lub halogenek aromatyczny, wraz z katalizatorem kwasu Lewisa, takim jak chlorek glinu (AlCl3) lub chlorek żelaza (FeCl3)."

znalazłem to, mam nadzieję, że pomoże ^_^

• Wow
Reactions: vis

CryoThio

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
67
To bardzo interesujące, ale chcę dołączyć grupę fenylową do miejsca, w którym znajduje się keton, a nie azot.

fidelis

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
386
Moje przeprosiny, lmk, jeśli to jest lepsze (może ktoś mnie zweryfikuje)

"W tej reakcji grupa fenylowa (-C6H5) może być przyłączona do węgla karbonylowego grupy ketonowej w NPP. Proces ten zazwyczaj wymaga użycia odczynnika zawierającego fenyl, takiego jak benzen lub halogenek aromatyczny, wraz z katalizatorem kwasu Lewisa, takim jak chlorek glinu (AlCl3) lub chlorek żelaza (FeCl3)."

• Love

fidelis

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
386
lub to

"Tak, bromek fenylomagnezowy (PhMgBr), znany również jako bromek fenylomagnezowy lub odczynnik Grignarda, może być użyty do przyłączenia grupy fenylowej do grupy ketonowej w N-fenylo-4-piperydynonie (NPP) w reakcji Grignarda.

W tej reakcji bromek fenylomagnezowy działa jako nukleofil, atakując elektrofilowy węgiel karbonylowy grupy ketonowej w NPP. Powoduje to utworzenie wiązania węgiel-węgiel między grupą fenylową a ketonem, dając nowy związek z przyłączoną grupą fenylową".

Będę z tobą szczery, nie znalazłem niczego na innych stronach, więc użyłem do tego AI. ktoś upewni się, że mam rację. mam nadzieję, że to może coś dla ciebie zrobić

• Wow