Zamówiłem 1 kilogramowy zestaw od TGRC, który składał się z 4 odczynników. Dodałem 4 odczynniki do kolby o pojemności 5 l w temperaturze pokojowej. Następnie użyłem mieszadła do homogenizacji roztworu. Po około 5 minutach użyłem mojego 5l płaszcza grzewczego z 2 różnymi urządzeniami do pomiaru temperatury, aby podnieść temperaturę do 79 stopni Celsjusza na 6 godzin przy ciągłym mieszaniu. Po 6 godzinach pozwoliłem roztworowi ostygnąć do 60 stopni Celsjusza. Następnie wymieszałem 5-litrową kolbę pełną roztworu i przelałem ją do czystego pojemnika o dużej pojemności. Następnie dodałem do roztworu 5 litrów bardzo słonej wody (która nie miała soli osadzającej się na dnie, ale wyglądała na bardzo słoną). Dodawałem ją bardzo powoli, aby pozwolić mojemu oleistemu roztworowi oddzielić się od gęstej słonej wody. Następnie za pomocą strzykawki o pojemności 100 ml odessałem cały olej. Umieściłem olej w dużym silikonowym pojemniku i pozwoliłem mu się skrystalizować i wyschnąć. Olej, którego nie udało mi się wyekstrahować, wysychał i unosił się na powierzchni słonej wody, dzięki czemu udało mi się uzyskać ten kryształ, ale zawierał on trochę soli. Uzyskałem 1200 gramów z zestawu 1000 gramów.