Brązowe kryształy 4mmc. Jak to naprawić?

Zabka

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Cześć wszystkim.
Miałem problem z kolorem moich kryształów 4mmc. Kryształy stały się BRĄZOWE.
Czy ktoś ma rozwiązanie tego problemu?

Attachments

• GzrmPD4go9.jpeg
    GzrmPD4go9.jpeg
    4.9 MB · Views: 53
  • ih4VWsGoDe.jpeg
    ih4VWsGoDe.jpeg
    5 MB · Views: 50

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇺🇸
Reaction score
87
Deals
11
mycie w acetonie o temperaturze minus celcjusza
Wydaje mi się, że popełniłeś jakiś błąd podczas krystalizacji, tak jakbyś krystalizował łącznie z zanieczyszczeniami. jeśli ciecz z mmc miała ciemne kolory, powinieneś je usunąć przed krystalizacją całego płynu - tak mi się wydaje.

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇺🇸
Reaction score
87
Deals
11
Pamiętaj, aby uczynić je prawie stałymi, aby uzyskać dobre oczyszczenie, jeśli tego nie zrobisz, zmarnujesz dużo acetonu, 1-3 płukania wykonają swoją pracę, ale jeśli nie wepchniesz ich na powierzchnię, zajmie to dużo czasu.

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇺🇸
Reaction score
87
Deals
11
Jeśli nie masz dobrej jakości acetonu - powinieneś go najpierw wydestylować, ale jeśli masz dostęp do czystego lub lepszego - posiadaj go i używaj.

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇺🇸
Reaction score
87
Deals
11
Powiedz nam również, co dokładnie robisz, aby to "skrystalizować", myślę, że możemy to również poprawić

Zabka

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Przygotowuję roztwór wody / IPA (70/30), ostrzegam go i dodaję 4mmc w proszku, w proporcji (1g 4mmc / 2,5ml wody / IPA).
Po całkowitym rozpuszczeniu wlewam do pojemnika w celu odparowania i umieszczam w ciemnym miejscu.

View previous replies…

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇺🇸
Reaction score
87
Deals
11
jaki był kolor roztworu?

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇺🇸
Reaction score
87
Deals
11
Tak
Prawidłowa krystalizacja polega na rozpuszczeniu produktu w jak najmniejszej ilości gorącego wrzącego rozpuszczalnika, a następnie uzyskaniu kryształów w ciągu 1 godziny. :)

Attachments

• tojBL6dHJf.jpg
    tojBL6dHJf.jpg
    2.7 MB · Views: 42

Zabka

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Wystarczająco jasny (cytrynowy kolor) dla objętości, którą zrobiłem.

Dr. MMX

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇺🇸
Reaction score
87
Deals
11
Zabka, po prostu zostawiłeś swój roztwór do całkowitego odparowania, zamiast tego powinieneś zostawić zanieczyszczenia i wziąć kryształy, gdy były czyste

ifeelsorry

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
4
@MMX w tej chwili jestem w trakcie odparowywania 60g proszku mef w 30:70 woda: roztwór alkoholu, jeśli go podgrzeję, czy szybciej się skrystalizuje? Ile ciepła powinienem użyć? I jak to podgrzać? Jak bezpośrednie ciepło do gorącej płyty lub gorącej kąpieli wodnej? Jaka jest różnica między parowaniem organicznym a ogrzewaniem?

TheVacuumGuy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
61
Myślę, że problem leży w poprzednim kroku (np. filtrowanie osadu. Może on być biały, ale często wydaje się, że jest również białawy).
Do krystalizacji można użyć 2 zlewek. W 1 dodajesz wodę i gotujesz ją. W 2 dodajemy suchy proszek (i/lub) mieszadło. Następnie powoli wlewamy trochę wody z zlewki 1 do zlewki 2 i umieszczamy zlewkę 2 na podgrzewaczu. Wlewasz małe kawałki 1 do 2, aż 2 całkowicie się rozpuści. W rezultacie otrzymujemy nasycony roztwór z minimalną ilością wody (średnio 1 g na 1 ml). W ten sposób zanieczyszczenia są łatwiejsze do wykrycia.

Wlej do pojemnika i pozostaw na kilka godzin.

RegulierTier

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
32
Najpierw należy umyć go zimnym acetonem.
Następnie rozpuścić produkt w gorącym izopropie i umieścić go w zamrażarce (na noc), aż do rekrystalizacji, odessać izoprop pod próżnią i ponownie przemyć zimnym acetonem.

Następnie zacznij tworzyć kryształy...