Yellow White Piracetam MAOI Megbeszélés: Piracetam & MAOI-k

Pay attention

HEISENBERG

ADMIN
ADMIN
Solutions
2
Reaction score
1,751
Deals
666
Piracetam és MAOI-k

Apiracetám egy nootróp gyógyszer, amelyet gyakran használnak a kognitív funkciók, a memória és a tanulás fokozására.
A piracetám a 2-oxopirrolidin vegyületcsalád tagja. Pirrolidon maggal rendelkezik, acetamid oldallánccal. A pontos mechanizmusok, amelyek révén a piracetam hat, nem teljesen ismertek, de úgy gondolják, hogy modulálja az agy számos neurotranszmitter-rendszerének aktivitását, beleértve a kolinerg, glutamaterg és GABAerg rendszereket.

Az egyik javasolt hatásmechanizmus az, hogy a piracetám fokozza az acetilkolin aktivitását, amely neurotranszmitter részt vesz a memória és a tanulási folyamatokban. A piracetám csökkenti a hippokampusz acetilkolin szintjét patkányokban anélkül, hogy jelentősen módosítaná a kolinszintet, ami arra utal, hogy az acetilkolin és más neurotranszmitterek felszabadulásának felgyorsításával hathat. A normál öregedési folyamat során számos neurotranszmitter-receptor sűrűségében és funkciójában változások következnek be az állati és emberi agyban. Az öregedő egerek krónikus kezelése piracetámmal helyreállítja a muszkarinikus kolinerg receptorok sűrűségének és funkciójának deficitjét.

A piracetám modulálhatja a glutamát, az agy elsődleges izgalmi neurotranszmitterének aktivitását is. Az NMDA receptorok aktivitásának növelésével. Továbbá a piracetámról kimutatták, hogy növeli a véráramlást és az oxigénfogyasztást az agyban, ami tovább fokozhatja a kognitív funkciókat azáltal, hogy javítja a tápanyagok és az oxigén szállítását az agysejtekhez.

Összességében úgy tűnik, hogy a piracetámnak sokrétű hatásmechanizmusa van, amely számos neurotranszmitter-rendszerre és fiziológiai folyamatra hat az agyban. Bár a pontos mechanizmusok, amelyek révén a piracetam működik, nem teljesen ismertek, a kognitív funkciók és a memória javítására való képességét számos klinikai vizsgálat bizonyította.

Amonoamino-oxidáz gátlók (MAOI ) egy gyógyszercsoport, amelyet elsősorban depresszió és más mentális betegségek kezelésére használnak. A MAOI-k úgy működnek, hogy gátolják a monoamino-oxidáz (MAO) enzim aktivitását, amely az agyban bizonyos neurotranszmitterek, köztük a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin lebontásáért felelős.

Az agyban ezek a neurotranszmitterek fontos szerepet játszanak a hangulat, az érzelmek és más kognitív funkciók szabályozásában. A MAO aktivitásának gátlásával a MAOI-k növelik ezen neurotranszmitterek szintjét az agyban, ami segíthet a depresszió és más mentális betegségek tüneteinek enyhítésében.

Az agyban kétféle MAO-típus létezik, a MAO-A és a MAO-B, és a MAOI-k az egyik vagy mindkét enzimet célozhatják. A MAO-A elsősorban a szerotonin és a noradrenalin lebontásáért felelős, míg a MAO-B elsősorban a dopamin lebontásáért. Egyes MAOI-k mind a MAO-A-t, mind a MAO-B-t célozzák, míg mások csak az egyik enzimet.

A Piracetam és a MAOI-k közötti kölcsönhatás mechanizmusai nem teljesen ismertek, de a kombináció potenciálisan nehezen kiszámítható állapotokhoz vezethet.

Egyrészt nem találkoztunk megbízható adatokkal a Piracetam és a MAOI-k együttes alkalmazásának következményeiről. A megjegyzések és a gyógyszerekre vonatkozó utasítások szintén nem jegyeznek fel kifejezett negatív kölcsönhatásokat ezen anyagok között. A Piracetam farmakokinetikájának más gyógyszerek hatására történő megváltoztatásának lehetősége is alacsony, mivel a gyógyszer 90%-a változatlanul kiválasztódik a vesék által. Általánosságban elmondható, hogy a Piracetam metabolikus kölcsönhatásai más gyógyszerekkel nem valószínűek.

Másrészt több régi tanulmány megjegyzi, hogy a Piracetam a fentiek mellett MAO-val kapcsolatos aktivitást mutat:
  1. Egy 30 napos időszak alatt a Piracetam nagy dózisban történő adagolása in vivo tesztelés során a MAO aktivitásának figyelemre méltó, 20%-os csökkenését eredményezte. In vitro kísérletek azt mutatták, hogy a Piracetam a MAO-ra is gátló hatással van.
  2. A Piracetam aktiválta a MAO-t mind a striatumban, mind a hypothalamusban a patkány agyában, és mindkét régióban aktiválta a MAO-B-t, de a striatumban kifejezett gátló hatással volt a MAO-A-ra.

Látjuk, hogy ezek meglehetősen eltérő eredmények, amelyeket több mint 30 évvel ezelőtt kaptak. Indokolatlannak tűnik, hogy az elmúlt idő hátterében figyelembe vegyük őket, de helytelen lenne nem megemlíteni ezeket a tényeket.

Tehát homályos potenciális útjaink vannak a kombinált anyagok közötti negatív kölcsönhatásoknak, és az ilyenekre vonatkozó naprakész és megbízható adatok teljes hiánya.

Mindazonáltal a Piracetamnak egyértelműen többvektoros és szisztémás hatása van az agyra. Annak ellenére, hogy általában véve gyenge a kölcsönhatási képessége, a Piracetam fokozhatja a pszichostimulánsok hatását és a pajzsmirigyhormonok központi hatásait. Neuroleptikumokkal kombinálva növeli az extrapiramidális zavarok súlyosságát. Ezért nem lehet kijelenteni, hogy az IMAO-kkal való kombinációja teljesen biztonságos.

E megfontolások fényében határozottan javasoljuk az értelmes megközelítést és az óvatosságot ezzel a kombinációval kapcsolatban.

Last edited by a moderator: