Δοκίμασα αυτή τη μέθοδο αντίδρασης για την P2P σε Amph αρκετές φορές, καθώς μου είπαν ότι θα έδινε αποδόσεις έως και 80 % και μπορώ να σας πω ότι αυτό προφανώς είναι απόλυτη μαλακία και οι αποδόσεις είναι γελοία χαμηλές. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα λειτουργήσει καλά για το P2NP καθώς οι αλκαλικές συνθήκες, όπως είπαμε πριν, δεν είναι ευνοϊκές για το πρώτο βήμα.
Το όξινο Al/Hg δουλεύει βέβαια και με ok αποδόσεις αλλά ο όγκος της αντίδρασης είναι μεγάλος και η αντίδραση είναι τόσο βίαιη που δεν ξέρω κανέναν που τόλμησε να επεξεργαστεί περισσότερο από για 100 g Amph τη φορά (και αυτοί ανέφεραν επίσης ότι μερικές φορές απλά τινάζει τα πάντα στο ταβάνι - το έκαναν μόνο σε εξωτερικούς χώρους για αυτό το λόγο),
Al/Ni και οξύ, αυτό είναι άλλη μια παραλλαγή του Urushibara, το οξύ παράγει υδρογόνο από το Al το οποίο υποτίθεται ότι φορτίζει το Ni το οποίο υποτίθεται ότι είναι σε μορφή νανοσωματιδίων και θεωρητικά λειτουργεί φυσικά αλλά ειλικρινά, δεν μπορώ να το δω να λειτουργεί χωρίς δοχείο πίεσης και αντιδραστήρια υψηλής καθαρότητας και ένα μεγάλο κομμάτι απλής τύχης.
Οπότε οποιαδήποτε αντίδραση για την αναγωγή του P2NP που ξεκινάει από βασική (αλκαλική) θα έχει πολύ χαμηλές αποδόσεις (εκτός αν η κατάσταση διορθωθεί με την προσθήκη τεράστιας ποσότητας SiO με τη μορφή silica gel που έχει ασβεστοποιηθεί σε θερμοκρασία έως και 800 °C πριν από τη χρήση. Αυστηρά άνυδρες συνθήκες. Αυτή θα είναι μια αντίδραση σε αιώρημα, αλλά αποτρέπει τη διεξαγωγή της παράπλευρης αντίδρασης Michaels. (Οι 800 °C για το SiO είναι εύκολο να επιτευχθούν σε φούρνο μικροκυμάτων).
Μένει το ερώτημα αν αυτό το σύστημα θα μειώσει το προκύπτον νιτρο-αλκάνιο. Δεν ξέρω.
Αλλά θα άξιζε μια προσπάθεια, να καταβυθιστεί το CuCl2 ή το θειικό άλας πάνω στο SiO και να πυρωθεί αυτό και στη συνέχεια να προστεθεί P2NP σε μεθανόλη/ξυλένιο, να θερμανθεί μέχρι βρασμού και να προστεθεί NaBH4 τμηματικά, 4 έως 5 μοριακά ισοδύναμα σε όλα.
Νομίζω ότι αυτό λειτουργεί καθώς το NaBH4 σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζει μια ένωση προσθήκης με τη μεθανόλη η οποία είναι απολύτως κατάλληλη για την αναγωγή του διπλού δεσμού, το πυριτικό πήκτωμα αποτρέπει την πλευρική αντίδραση και ο χαλκός καθιστά δυνατή την αναγωγή του νιτρογόνου.
Η χρήση νανοσωματιδίων Cu2FeO4 σε πηκτή πυριτίας (η προετοιμασία είναι απλή) θα ήταν όμως η καλύτερη επιλογή.
Αλλά θέλετε κάτι χωρίς NaBH4, εντάξει, όπως είπαμε υπάρχει το SnCl2/HCl που λειτουργεί καλά και το SnCl2 μπορεί να παρασκευαστεί in situ από κασσίτερο και HCl.
Στη συνέχεια, αναγάγετε το νίτρο με κάτι άλλο, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί τρόποι, αλλά δυστυχώς οι αντιδράσεις δεν λειτουργούν μόνο και μόνο επειδή κάποιος έγραψε ότι λειτουργούν ή επειδή κάποιος θα ήθελε πραγματικά να λειτουργήσουν, καθώς είναι τόσο εύκολες και χρησιμοποιούν μόνο ό,τι υπάρχει στο χέρι. Την πάτησα κι εγώ στο παρελθόν και στο τέλος μετάνιωσα για τη σπατάλη χρημάτων, χρόνου και πρόδρομων ουσιών και καλλιέργησα ένα φλογερό μίσος για τους χημικούς της πολυθρόνας που πιπιλίζουν φανταστικές αντιδράσεις από το πουθενά και με λίγη γνώση αλλά πολλή σκέψη και δημοσιεύουν το αποτέλεσμα σε πίνακες στο διαδίκτυο σαν να το έκαναν πραγματικά (ή έγραψαν άρθρα σε περιοδικά δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας που συχνά φέρουν "ανακοινώσεις" ή "επιστολές" στο όνομά τους).
Ελπίζω να γνωρίζετε ότι η αναγωγή P2NP μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη πληθώρα διαφορετικών ενώσεων ανάλογα με τις συνθήκες και τις θερμοκρασίες και τους διαλύτες και τι είναι ο αναγωγικός παράγοντας. Όπως το SnCl2 σε μεθανόλη ή αιθανόλη δίνει ένα τελείως διαφορετικό προϊόν (αλκυλιωμένο) από το να το κάνεις σε οξικό αιθυλεστέρα που δίνει το αλκάνιο. Η αντιμετώπιση προβλημάτων χωρίς σοβαρό αναλυτικό εξοπλισμό και δεξιότητες είναι ουσιαστικά αδύνατη για το λόγο αυτό.
Έχω έναν άλλο τρόπο στο μυαλό μου που πιστεύω ότι είναι πολύ ελπιδοφόρος για την αναγωγή νιτροαλκενίων, οξίμων αλκανίων, νιτριλίων και μερικών άλλων, αλλά αυτό θέλω να το δοκιμάσω πρώτα ο ίδιος, συγγνώμη. Θα δημοσιοποιήσω τα αποτελέσματα αν είναι αξιοσημείωτα ούτως ή άλλως, όπως έκανα πάντα. Χρειάζομαι όμως πρώτα λίγο P2NP, αν κάποιος στην ΕΕ θέλει να δωρίσει 50 ή 100 g, δεν θα έλεγα όχι. Είναι ακριβό χόμπι αν δεν πουλήσει κανείς τίποτα και εγώ δεν πουλάω. Δεν διαμαρτύρομαι, απλά είναι γεγονός.