Question Kyselina propionová haloformovou reakcí

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Má někdo k dispozici dobrý spis o tomto..

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Nalezen ještě jednodušší způsob...

Přidáním 500 ml 2M HCl do 2M roztoku propionanu sodného nebo vápenatého získáte 1 l 1M kyseliny propionové.

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Oxidace propionaldehydu v kapalné fázi se vzdušným kyslíkem za vzniku kyseliny propionové v přítomnosti mangan(II)-propionátu jako katalyzátoru

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Sto gramů (125 cm3 , 1,7 molu) n-propylalkoholu o bodu varu 96-96,6° je umístěno do dvoulitrové baňky s kulatým dnem a třemi hrdly, která je opatřena rtuťovým míchadlem s těsněním (pozn. 1), kapací nálevkou a 60 cm baňkovým kondenzátorem (pozn. 2) nastaveným pod úhlem 45°. V tomto kondenzátoru cirkuluje voda o teplotě 60°. K horní části prvního kondenzátoru se připojí kondenzátor nastavený na sestupnou destilaci. Druhým kondenzátorem cirkuluje studená voda. Spodní konec druhého kondenzátoru je pomocí adaptéru připojen k přijímači, který je chlazen ledovou vodou.
Alkohol v baňce se zahřeje k varu, míchá se a přes kapací nálevku se přidá směs 164 g (0,56 molu) dichromanu draselného, 120 cm3 koncentrované kyseliny sírové (2,2 molu) a 1 l vody. Přidávání trvá asi třicet minut a během této doby se obsah baňky udržuje v prudkém varu. Po přidání veškeré oxidační směsi se obsah baňky vaří patnáct minut, aby se vydestiloval poslední aldehyd. Propionaldehyd, který se shromáždí v recipientu, se vysuší 5 g bezvodého síranu sodného a frakcionovaně vydestiluje. Výtěžek propionaldehydu, který vře při 48-55° a má index lomu 1,364 (poznámka 3), je 44-47 g (45-49 % vypočteného množství).

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
@Frit Buchner ztratil na tomto nelze koupit nikde zdá se, že mrcha syntetizovat a pytel platit 100-180 dolarů 1lt

při probublávání kyslíku propionaldehydem jak člověk neví, kdy je hotovo, nebo případně zná %.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,260
Deals
1
Je zde například Buchnerova reakce. Začne to tím, že vy uložíte nějaké bitcoiny do úschovy, a pak je mechanismus takový, že já je vložím do prioritní poštovní schránky někam, kde je můžete ukrást z verandy, nebo čekat jako slídící sluha s lyžařskou kuklou v ruce, aby přepadl pošťáka, až se je pokusí doručit tomu klukovi, se kterým chodila vaše sestra. Pak přebytečnou sůl uhasíš stisknutím tlačítka, kterým se těsto uvolní.
MatGSrOvMc

Nebo si ho můžeš koupit na Amazonu. To jsem udělal já. Dneska jsem zase hledala něco užitečného, co bych s tím mohla dělat. Propanoát sodný? VYROBIT ESTER!?!? Nepamatuji si, kolik jsem za něj zaplatil, ale pamatuji si, že byl příliš levný na to, abych ho chtěl vyrábět.

pachemguy

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
21
Reakce s benzalchloridem za vzniku propchloridu, poté polní řemeslná reakce s benzenem za vzniku ketonu.

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Můj přístup byl propanoát vápenatý nebo sodný s kyselinou sírovou, ale těžko se získává kyselina

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
309
Deals
1
Hmm ano, vidím, že do Spojeného království to určitě nedodají 🫡