Question Jak sestavit generátor plynu HCI

MrCook

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Mám nějaké potíže s generátorem plynu, snažil jsem se to vygooglit, ale nenašel jsem nic, co by se hodilo, tak vás prosím o pomoc při sestavení generátoru plynu HCI.

T0lek511

Don't buy from me
Resident
Reaction score
86
Deals
1
Při kápnutí kyseliny sírové na chlorid sodný vznikne plynná HCl

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,108
Deals
1
Obsahuje 2 nádoby 2 víčka 2 hadičky. V jednom víčku 2 otvory, v druhém 1 otvor. Ve víku se 2 otvory jsou mělce upevněny 2 hadice. Hadice na dně víka s jedním otvorem. Sůl v láhvi s víčkem se 2 otvory. H²SO⁴ v láhvi s víčkem s jedním otvorem. Volný konec hadice se vloží do reakční směsi. Stiskněte láhev s kyselinou sírovou, kyselina proteče hadicí k soli. Vyvíjí se plyn Hcl, který odchází druhou hadičkou do reakční směsi. Když se přestane kouřit, stlačte do soli další kyselinu.

arcticwindow

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Vzhledem k tomu, že H2SO4 již není od zákazu EU běžně dostupná, je její použití stěží běžně dostupnou metodou... Na CaCl2 kápněte conc HCl (>30 %) a zahřejte. Tím se vytvoří HCl. 1 kg 30% HCl + 1 kg granulovaného bezvodého CaCl2 vytvoří asi 150 g plynné HCl. Výtěžnost není tak dobrá jako u H2SO4 (~40 % oproti 80 %), ale CaCl2 je snadno dostupný a na rozdíl od H2SO4 jej lze po procesu snadno regenerovat. Stačí ho dát na pár hodin do kamen při teplotě 200 °C a je připraven k dalšímu použití. Takže si ho jednou kupte 50 kg a už ho nikdy nekupujte znovu... Jediné, co pak musíte znovu koupit, je levná HCl z železářství.

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,108
Deals
1
Už je to nějaký čas, co jsem to tam psal. Je s tím malý problém, a to, že nesušíte plyn, takže si do RM dáte trochu vody. V dnešní době si k tomu sestavuji sadu skleněných nádob a poslední kus je studená past s kyselinou sírovou, která plyn vysuší. Kyselina sírová je ve Státech snadno dostupná, ale v EU je snadno dostupná i ve starých autobateriích. Budete ji muset trochu vyčistit, ale někdy stačí to, co potřebujete, takže musíte myslet jinak.
.

arcticwindow

Don't buy from me
New Member
Reaction score
0
Proto jsem zveřejnil lepší alternativu pro EU. Určitě nutnost sebrat dvojnásobné množství HCl (které je stejně k dostání v železářství za levno) předčí dojení nějaké staré autobaterie. Nemluvě o tom, že NOVÉ autobaterie mají kolem 40 % konc H2SO4, u starých autobaterií bude tato hodnota ještě nižší. Takže nejenže výroba a záchrana těchto autobaterií bude velmi pracná, ale bude to ještě mnohem horší, jakmile si uvědomíte, že tuto H2SO4 musíte také zpracovat, abyste ji dostali na vysokou čistotu. Frakční destilací se dostanete jen tak daleko, než se kyselina sírová stane azeotropní se zbytkovou vodou ... kolem 70 až 70 % bez dalšího úsilí. Ale pro generátor HCl to není dostatečně koncentrované.

Pokud tedy nemáte v Evropě stále volný přístup k H2SO4, je na této straně rybníka rozhodně lepší volbou generátor HCl/CaCl2.