- Language
- 🇹🇷
- Reaction score
- 5
Myslím, že dnes je můj problémový den. Už asi 4 dny se snažím získat jód z tinktury. Zkoušel jsem to 22krát a úspěšný jsem byl pouze ve 2 náhodných pokusech a tyto pokusy jsem si nezapsal. Napíšu metody, které jsem použil, a materiály, které jsem použil. Místo jódu z ní vycházejí nahnědlé věci po částech. Zkoumal jsem, jak to překonat, díval jsem se na videa a dělám to samé, ale nebyl jsem úspěšný.
- Materiály, které používám
- Kyselina chlorovodíková %18
- %3 peroxid vodíku
- hydroxid sodný
- Tinktura
Při některých pokusech jsem zkoušel přidat 1gr, 2gr, 3gr NaOH do 5ml vody.
S kyselinou chlorovodíkovou jsem experimentoval přidáním 5ml, 10ml, 15ml a někdy 25ml.
S peroxidem vodíku jsem zkoušel přidat 5ml, 10ml, 30ml a 50ml.
Buď jsem odpovídal poměrům, které jsem zde napsal, nebo jsem zkoušel přidávat více jednoho než druhého. Obvykle jsem kapalinu po přidání NaOH scedil a vždy jsem scedil to, co jsem považoval za nažloutlý plastický povidon. Kyselinu chlorovodíkovou jsem přidával vždy pomalu. a obvykle jsem čekal, až kapalina téměř zčerná. Dobře, teď už chápu, že NaOH tinkturu zakládá. HCL ji neutralizuje. Pořád nechápu, co přesně dělá peroxid vodíku. Oxiduje jako železo, ale nepřišel jsem na to jak. Při dvou náhodných pokusech jsem všechny ingredience smíchal náhodně a rychle a extrahoval jsem jód. Jak vím, že to byl jód? Po každém pokusu jsem zahřál zbývající materiál a pozoroval kondenzaci jódu. Stále nechápu, proč se místo jódu tvoří nahnědlé kousky. Budu vděčný za jakoukoli pomoc v této věci.
- Materiály, které používám
- Kyselina chlorovodíková %18
- %3 peroxid vodíku
- hydroxid sodný
- Tinktura
Při některých pokusech jsem zkoušel přidat 1gr, 2gr, 3gr NaOH do 5ml vody.
S kyselinou chlorovodíkovou jsem experimentoval přidáním 5ml, 10ml, 15ml a někdy 25ml.
S peroxidem vodíku jsem zkoušel přidat 5ml, 10ml, 30ml a 50ml.
Buď jsem odpovídal poměrům, které jsem zde napsal, nebo jsem zkoušel přidávat více jednoho než druhého. Obvykle jsem kapalinu po přidání NaOH scedil a vždy jsem scedil to, co jsem považoval za nažloutlý plastický povidon. Kyselinu chlorovodíkovou jsem přidával vždy pomalu. a obvykle jsem čekal, až kapalina téměř zčerná. Dobře, teď už chápu, že NaOH tinkturu zakládá. HCL ji neutralizuje. Pořád nechápu, co přesně dělá peroxid vodíku. Oxiduje jako železo, ale nepřišel jsem na to jak. Při dvou náhodných pokusech jsem všechny ingredience smíchal náhodně a rychle a extrahoval jsem jód. Jak vím, že to byl jód? Po každém pokusu jsem zahřál zbývající materiál a pozoroval kondenzaci jódu. Stále nechápu, proč se místo jódu tvoří nahnědlé kousky. Budu vděčný za jakoukoli pomoc v této věci.